HomeHealthBotoxul și avantajele pentru sănătatea psihică

Botoxul și avantajele pentru sănătatea psihică

Botoxul este cunoscut de majoritatea oamenilor ca un remediu pentru riduri. Toxina botulinică poate avea mai multe beneficii, însă. Dacă este injectată în frunte, de exemplu, poate ameliora depresia. De asemenea, botoxul atenuează emoțiile negative la persoanele cu tulburare de personalitate, care suferă din cauza schimbărilor extreme de dispoziție.

O echipă de cercetători s-a folosit de imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), aceștia urmărind efectele neuronale ale botoxului la pacienții cu borderline. Rezultatul: toxina botulinica influențează amigdala sau nucleul migdalului din lobul temporal din creier, unde apar si sunt procesate temerile. Lucrarea a fost publicată recent în revista Scientific Reports.

Stările negative sunt exprimate pe față în așa-numita regiune glabelară, zona frunții mijlocii inferioare. Când suntem supărați sau încordați, două tipuri diferite de mușchi se contractă și provoacă liniile încruntate sau liniile de îngrijorare să apară deasupra rădăcinii nasului. Când toxina botulină este injectată în regiunea glabeloasă, paralizează acești mușchi dintre sprâncene. Deoarece expresiile faciale și starea psihologică sunt strâns legate, acest lucru reduce și intensitatea emoțiilor.

„O frunte relaxată transmite o stare mai pozitivă, ca să spunem așa”, explică profesorul Krüger. În știință, acest feedback este discutat ca teorie a feedback-ului facial. Într-o meta-analiză anterioară, profesorul Krüger și echipa sa au demonstrat deja că o injecție de botox în regiunea glabelară are o influență pozitivă asupra stării de spirit.

Ca urmare, simptomele depresive se ameliorează semnificativ. „Tratamentul are mai multe avantaje simultan: deoarece efectul paralizant durează trei sau mai multe luni, o injecție trebuie făcută doar la aceste intervale. Injecțiile rare sunt, de asemenea, mai puțin costisitoare decât alte opțiuni de terapie și au o toleranță foarte bună în rândul pacienților”, explică profesorul Krüger.

Botoxul funcționează atât pentru depresie, cât și pentru tulburarea de personalitate borderline. Aproximativ trei procente dintre germani suferă de această tulburare, iar peste 62% dintre cei afectați sunt femei. Prin întreruperea buclei de feedback dintre mușchii frunții și creier, toxina botulină modifică și feedback-ul emoțional. Cercetătorii au reușit să demonstreze acest lucru în creierul pacienților limită care au fost tratați cu o injecție cu toxină botulină în regiunea glabeloasă. Doar patru săptămâni mai târziu, pacienții aveau simptome semnificativ reduse, ceea ce a fost arătat și în imaginile RMN.

„Am putut vedea că toxina botulină înfrânează focul emoțional constant din nucleul amigdalei, care însoțește tensiunea interioară de grad înalt a persoanelor afectate”, spune psihiatru. Un grup de comparație tratat cu acupunctură a arătat, de asemenea, simptome clinice îmbunătățite, dar nu și efectele neuronale la examenul RMN. Cu toate acestea, feedback-ul dintre mușchi și creier nu funcționează doar în regiunea glabeloasă.

Acesta este rezultatul unui studiu de bază de date în care au fost implicați profesorul Krüger și colegul său, profesorul Wollmer și care a fost deja publicat la sfârșitul anului 2021. În colaborare cu Universitatea California din San Diego, au descoperit că toxina botulină poate, de asemenea, atenua tulburările de anxietate atunci când este injectat în mușchii capului, în mușchii membrelor superioare și inferioare și în mușchii gâtului.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente