Potrivit unui nou studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea din Surrey, introducând cacao în dietă, putem reduce tensiunea arterială și rigiditatea arterială.
Hipertensiunea arterială afectează mai mult de 4,3 milioane de oameni, care își cunosc sau nu disgnosticul. Prevalența sa este îngrijorătoare, deoarece hipertensiunea arterială este un precursor al bolilor de inimă – un ucigaș major. Din fericire, putem reduce hipertensiunea arterială prin dietă și un nou studiu, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, îi va bucura pe cei pasionați de ciocolată.
Despre flavanolii de cacao – compuși găsiți în cacao crudă – s-a descoperit anterior că scad tensiunea arterială și rigiditatea arterială la fel de mult ca unele medicamente pentru tensiunea arterială.
Cu toate acestea, cât de eficienți sunt flavanolii în viața de zi cu zi în reducerea tensiunii arteriale a rămas necunoscut, deoarece studiile anterioare în acest domeniu au fost efectuate în medii experimentale strict controlate.
Noua cercetare a Universității din Surrey reduce îngrijorările conform cărora folosirea de cacao drept tratament pentru tensiunea arterială ridicată ar putea prezenta riscuri pentru sănătate prin scăderea tensiunii arteriale atunci când niveluri sunt normale, deschizând astfel calea pentru utilizarea acesteia în practica clinică.
În primul studiu de acest gen, cercetătorii și-au propus să investigheze utilizarea flavanolilor în scăderea tensiunii arteriale și a rigidității arteriale la indivizi în afara spațiului clinic controlat.
Christian Heiss, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Surrey, a declarat: „Hipertensiunea arterială și rigiditatea arterială cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, așa că este crucial să investigăm modalități inovatoare de a trata astfel de afecțiuni. Înainte de a lua în considerare introducerea pudrei de cacao în practicile clinice, trebuie să testăm dacă rezultatele raportate anterior în mediile de laborator se traduc în condiții de siguranță în medii din lumea reală, cu oamenii care își desfășoară viața de zi cu zi.”
Timp de câteva zile, 11 participanți sănătoși au consumat, în zile alternative, fie șase capsule de flavanol de cacao, fie șase capsule placebo care conțineau zahăr brun.
Participanții au primit un monitor al tensiunii arteriale în partea superioară a brațului și o clemă pentru degete care măsoară viteza undei pulsului (PWV) care măsoară nivelurile de rigiditate arterială.
Măsurătorile tensiunii arteriale și ale PWV au fost luate înainte de consumul capsulelor și la fiecare 30 de minute după ingestie în primele trei ore și apoi la fiecare oră pentru restul de nouă ore.
Cercetătorii au descoperit că tensiunea arterială și rigiditatea arterială au fost scăzute la participanți doar dacă era ridicată și nu a existat niciun efect atunci când tensiunea arterială era scăzută dimineața.
Notabil este faptul că efectele au fost, de asemenea, identificate, pentru prima dată, la opt ore după ce a fost consumată doza de cacao.
„Impactul pozitiv pe care îl au flavanolii de cacao asupra sistemului nostru cardiovascular, în special asupra funcției vaselor de sânge și a tensiunii arteriale, este de netăgăduit. Medicii se tem adesea că unele comprimate pentru tensiune arterială pot scădea prea mult tensiunea arterială în unele zile. Ceea ce am descoperit indică faptul că flavanolii de cacao scad tensiunea arterială doar dacă aceasta este crescută. Lucrul cu tehnologiile personale de sănătate ale participanților ne-a arătat cât de variabile pot fi tensiunea arterială și rigiditatea arterială de la o zi la alta și arată rolul monitorilor de sănătate personală în dezvoltarea și implementarea unei îngrijiri personalizate eficiente”, a adăugat Profesorul Heiss.
Articol de Izabela Constantin