HomeHealthSubstanța chimică care controlează viața și moartea în foliculii de păr

Substanța chimică care controlează viața și moartea în foliculii de păr

Noi cercetări asupra factorilor care controlează viața și moartea celulelor foliculilor de păr ar putea ajuta persoanele cu chelie, precum și vindecarea rănilor.

O substanță chimică este cheia pentru a controla când celulele foliculilor de păr se divid și când mor. Această descoperire poate nu numai să vindece problema căderii părului, ci și să accelereze vindecarea rănilor, deoarece foliculii sunt o sursă de celule stem.

Majoritatea celulelor din corpul uman au o formă și o funcție specifică care este determinată în timpul dezvoltării embrionare și nu se modifică. De exemplu, o celulă sanguină nu poate deveni o celulă nervoasă sau invers. Cu toate acestea, celulele stem sunt ca plăcile goale în jocul Scrabble; se pot transforma în alte tipuri de celule. Adaptabilitatea lor le face utile pentru repararea țesuturilor sau organelor deteriorate.

„În science fiction, când personajele se vindecă rapid de la răni, ideea este că celulele stem au făcut acest lucru posibil”, a spus Qixuan Wang, biolog matematic la Universitatea din California din Riverside și co-autor al studiului. „În viața reală, noile noastre cercetări ne apropie de înțelegerea comportamentului celulelor stem, astfel încât să îl putem controla și să promovăm vindecarea rănilor.”

Ficatul și stomacul se regenerează ca răspuns la răni. Cu toate acestea, echipa lui Wang a studiat foliculii de păr, deoarece este singurul organ uman care se regenerează automat și periodic, chiar și fără răni.

Cercetătorii au identificat modul în care un tip de proteină, TGF-beta, controlează procesul prin care celulele din foliculii de păr, inclusiv celulele stem, se divid și formează noi celule sau își orchestrează propria moarte, ducând în cele din urmă la moartea întregului folicul de păr.

„TGF-beta joacă două roluri opuse. Ajută la activarea unora dintre celulele foliculilor de păr pentru a crea o nouă viață, iar mai târziu ajută la organizarea apoptozei, procesul de moarte celulară”, a spus Wang.

Ca și în cazul multor substanțe chimice, diferența constă în cantitate. Dacă o celulă produce o anumită cantitate de TGF-beta, aceasta activează diviziunea celulară. Cantități prea mari de TGF-beta provoacă apoptoză.

Nu este cunoscut motivul exact pentru care foliculii se sinucid. Unele ipoteze sugerează că aceasta este o trăsătură moștenită de la animalele care năpârlesc și își schimbă blana pentru a supraviețui temperaturilor toride de vară sau care încearcă să se deghizeze.

„Chiar și atunci când un folicul de păr se sinucide, nu își ucide niciodată rezervorul de celule stem. Când celulele stem supraviețuitoare primesc semnalul de regenerare, ele se divid, creează celule noi și se dezvoltă într-un nou folicul”, a spus Wang.

Dacă oamenii de știință pot determina mai precis modul în care TGF-beta activează diviziunea celulară și modul în care substanța chimică interacționează cu alte gene importante, ar putea fi posibilă activarea celulelor stem foliculare și stimularea creșterii părului.

Deoarece pielea multor animale, inclusiv a oamenilor, este acoperită cu păr, regenerarea foliculilor de păr este necesară pentru vindecarea completă a rănilor. Abilitatea de a controla mai precis nivelurile de TGF-beta ar putea, de asemenea, să vindece într-o zi căderea părului care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente