HomeEditorialSeceta din Texas dezvăluie urme de dinozaur vechi de 113 milioane de...

Seceta din Texas dezvăluie urme de dinozaur vechi de 113 milioane de ani

Din cauza lipsei de apă, urme de dinozaur ascunse anterior, probabil vechi de aproximativ 113 milioane de ani, au ieșit la lumină într-o albie uscată a unui râu din Dinosaur Valley State Park, din Texas. Iar aceste urme formează printre cele mai lungi trasee găsite vreodată.

În condiții meteorologice normale, urmele de dinozaur găsite în albia râului sunt sub apă și umplute cu sedimente, ceea ce le face mai puțin vizibile.

„Din cauza condițiilor excesiv de uscate în această vară, râul a secat complet în majoritatea locurilor, ceea ce a scos la iveală noi trasee în parc”, a declarat Stephanie Salinas Garcia, de la Departamentul responsabil cu parcurile și fauna sălbatică din Texas.

Descoperirea lor i-a încântat pe angajații acestui parc, situat în apropierea orașului Dallas și numit „Valea Dinozaurilor”, datorită prezenței numeroaselor urme de dinozaur în cadrul său.

Una dintre cele mai lungi serii de urme de dinozaur din lume?

Potrivit imaginilor impresionante postate pe rețelele de socializare, ar putea fi una dintre cele mai lungi secvențe de urme de dinozaur din lume. “Pista expusă recent se numește Lone ranger trackway, iar majoritatea urmelor care au fost descoperite au fost lăsate de un Acrocanthosaurus, care a mers pe acel traseu aproximativ 30 de metri, a spus Stéphanie Salinas Garcia. Adult, acest teropod (dinozaur tipic cu trei degete) putea măsura 5 metri și cântări 7 tone. Există aproximativ 140 de urme în total de la acest dinozaur, cu aproximativ 60 vizibile acum.

Sauroposeidonul este cealaltă specie de dinozauri care și-a lăsat amprenta în parc și ar putea măsura până la 18 metri înălțime (are gâtul lung) și cântărește 44 de tone ca adult.

Curioșii însă nu vor putea admira pentru mult timp acești noi pași preistorici, pentru că în curând, odată cu sosirea ploii, vor fi din nou acoperiți cu apă.

Parcul Dinosaur Valley State Park, situat într-o zonă interioară la sud-vest de orașul Dallas, a fost cândva la marginea unui ocean antic, iar dinozaurii au lăsat urme în noroi . Parcul a fost deschis în 1972 pentru a proteja aceste urme străvechi.

Deși în curând vor fi îngropate din nou de ploaie și râu, Dinosaur Valley State Park va continua să protejeze aceste urme vechi de 113 milioane de ani nu numai pentru generațiile prezente, ci și pentru cele viitoare”, a spus Garcia.

Vremea extremă din această vară a dus și alte surprize.

Rămășițele umane au fost descoperite în Lacul Mead , cel mai mare rezervor din SUA, pe măsură ce nivelul apei scade (a scăzut la aproximativ 27% din capacitatea sa maximă). Și în Europa, scăderea nivelului apei a scos la iveală „pietrele foametei”, gravate pe linia de plutire a râurilor în timpul secetelor anterioare, ca un avertisment pentru generațiile viitoare, că atunci când pietrele sunt deasupra apei, foametea va urma.

Sursa foto: Dinosaur Valley State Park

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente