Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care ar putea ajuta la detectarea cancerului în cazul persoanelor care nu suferă de simptome specifice, cum ar fi pierderea în greutate sau oboseala inexplicabilă.
Dacă este validat, testul ar putea permite pacienților cu cancer să fie identificați mai devreme, atunci când au mai multe șanse de a răspunde la tratament. Ar fi un avantaj considerabil pentru medicină pentru că ar ajuta la identificarea persoanelor care pot beneficia de accesul la medicamente concepute pentru combaterea cancerul metastatic din timp. Testul poate spune, de asemenea, dacă boala s-a răspândit în corp.
Într-un studiu publicat în revista Clinical Cancer Research, mai mulți cercetători au analizat mostre de la 300 de pacienți cu simptome de cancer nespecifice, cum ar fi oboseala și pierderea în greutate, și au descoperit că testul a detectat corect cancerul la 19 din 20 dintre aceștia.
Testul încă nu poate identifica tipul de tumoră de care pacienții suferă, dar acesta este scopul final. Cu ajutorul acestei evaluări de sânge s-ar putea, de asemenea, să se facă distincția între pacienții cu cancer localizat sau metastatic cu o acuratețe de 94%, devenind primul test de sânge care poate detecta dacă cancerul unei persoane s-a răspândit fără a cunoaște tipul de tumoare de care suferă.
Testul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford și este folosită o nouă tehnică numită metabolomic RMN, care identifică prezența biomarkerilor în sânge, numiți metaboliți.
„Metaboliții sunt orice molecule mici din sânge, cum ar fi glucoza, acidul lactic sau aminoacizii”, a explicat medicul oncolog James Larkin, care a lucrat la studiu. „Modelul exact al metaboliților prezenți în sângele tău variază în funcție de ceea ce se întâmplă în corpul tău, ceea ce este influențat de boli precum cancerul.”
„Abia acum începem să înțelegem cum metaboliții produși de tumori pot fi utilizați ca biomarkeri pentru a detecta cu exactitate cancerul”, a spus el. „Am demonstrat deja că această tehnologie poate identifica cu succes dacă pacienții cu scleroză multiplă progresează către etapele ulterioare ale bolii, chiar înainte ca medicii să anticipeze asta.
Următorul pas este de a confirma acuratețea testului la 2.000 până la 3.000 de pacienți britanici cu simptome nespecifice, ceea ce Larkin speră că s-ar putea întâmpla în următorii doi ani. Aceste date vor fi apoi transmise agențiilor naționale de reglementare responsabile cu autorizarea unor astfel de teste.
Articol de Izabela Constantin