Cercetătorii din Germania au descoperit că sunetele scoase de păsări ajută la reducerea anxietății și a sentimentelor de paranoia în rândul oamenilor.
Într-un studiu pe 295 de participanți, o echipă de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf a examinat impactul pe care căntecul păsărilor îl are în comparație cu diferite sunete din trafic. Deși cântecul păsărilor nu a avut un impact pozitiv asupra nivelurilor de depresie, a ușurat severitatea altor probleme de sănătate mintală.
Înainte și după ce au auzit aceste sunete, grupul a completat chestionare de evaluare a sănătății mintale, precum și un test cognitiv.
„Toată lumea are anumite dispoziții psihologice. Oamenii sănătoși pot experimenta și gânduri anxioase sau percepții paranoide temporare. Chestionarele ne permit să identificăm tendințele oamenilor fără ca aceștia să aibă un diagnostic de depresie, anxietate și paranoia și să investigăm efectul sunetelor păsărilor sau ale traficului asupra acestor tendințe”, spune autorul principal al studiului, Emil Stobbe.
Rezultatele arată că sunetul păsărilor nu a influențat stările depresive ale participanților. Cu toate acestea, a redus nivelul de anxietate și paranoia. În schimb, zgomotul din trafic a agravat depresia, mai ales dacă clipul audio conținea mai multe sunete de trafic.
Echipa spune că acesta este primul raport care documentează impactul pozitiv al cântului păsărilor asupra stării de paranoia. Interesant este că cercetătorii au descoperit că sunetele scoae de păsări și zgomotul din trafic nu au avut niciun efect asupra performanței cognitive.
Autorii studiului sunt de părere că ciripitul păsărilor „este un indiciu subtil al unui mediu natural intact”. Acesta distrage atenția ascultătorului de la alți factori de stres pe care în mod normal i-ar considera o amenințare.
„Cântecul păsărilor ar putea fi aplicat și pentru a preveni tulburările mintale. Ascultarea unui înregistrări audio ar fi o intervenție simplă, ușor accesibilă. Dar dacă am putea deja să arătăm astfel de efecte într-un experiment online efectuat de participanți pe un computer, putem presupune că acestea sunt și mai puternice în aer liber în natură”, spune Stobbe.
„Recent am putut realiza un studiu care arată că o plimbare de o oră în natură reduce activitatea creierului asociată cu stresul”, adaugă Simone Kühn, lidera grupului de cercetare. „Nu putem spune încă ce trăsături ale naturii – mirosuri, sunete, culoare sau o combinație a acestora – sunt responsabile pentru efect. Prezentul studiu oferă un alt element de construcție pentru a clarifica această problemă.”
Articol de Izabela Constantin