HomeHealthUn nou material imită atât de bine vasele de sânge reale încât...

Un nou material imită atât de bine vasele de sânge reale încât ar putea schimba drastic vieți

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea din Sydney a creat o nouă tehnologie care permite fabricarea de materiale care imită structura vaselor de sânge din organism. Acest lucru ar putea schimba viitorul anumitor operații și al vieții multor oameni.

În testele preclinice efectuate pe șoareci, cercetătorii au descoperit că vasele de sânge fabricate transplantate în șoareci au fost acceptate cu succes de corpul lor, cu noi celule și țesuturi crescând în locurile potrivite.

Cu alte cuvinte, noile vase de sânge s-au transformat în unele „vii”, se explică într-un articol publicat de Universitatea din Sydney.

În timp natura transformă acest tub fabricat într-unul care arată, se comportă și funcționează ca un adevărat vas de sânge”, a spus Profesorul Weiss, autor principal al cercetării.

Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să construiască vase de sânge pentru transplant. Cu toate acestea, este pentru prima dată când oamenii de știință văd vasele dezvoltându-se cu un grad atât de mare de similitudine cu structura complexă a vaselor de sânge care apar în mod natural.

Abilitatea tehnologiei de a recrea structura complexă a țesuturilor biologice arată că are potențialul nu numai de a produce vase de sânge care pot ajuta la intervențiile chirurgicale ci și să creeze scena pentru crearea viitoare a altor țesuturi sintetice, cum ar fi valvele cardiace”, a explicat prof. Weiss.

Această veste este deosebit de importantă pentru copii. În prezent, când copiii au nevoie de un nou vas de sânge, chirurgii trebuie să implanteze unele sintetice. Acestea funcționează doar pentru o perioadă limitată de ani, deoarece copiii cresc și ulterior au nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a implanta altele noi.

Această nouă tehnologie oferă o bază interesantă pentru vasele de sânge fabricate care să continue să crească și să se dezvolte în timp”, a spus coautorul studiului  Dr.Christopher Breuer de la Centrul de Medicină Regenerativă de la Spitalul Național de Copii și Centrul Medical Wexner din Columbus, S.U.A.

Această nouă tehnologie imită vasele de sânge care apar în mod natural, permițând unei serii de inele concentrice de elastină să se dezvolte în mod natural în pereții tuburilor implantate. Această proteină este cea care permite vaselor să aibă elasticitate și să aibă capacitatea de a se întinde. La rândul său, acest lucru face ca inelele să fie elastice, ceea ce permite vaselor de sânge să se extindă și să se contracte în funcţie de fluxul sanguin.

Motivul pentru care această nouă tehnologie funcționează atât de bine se datorează modului de fabricare din două materiale naturale care sunt bine tolerate de organism, așa cum s-a demonstrat în studiile preclinice pe șoareci.

Tropoelastinul (componentul natural al elastinei) este ambalat într-o teacă elastică care se disipează treptat și promovează formarea unor imitații naturale, extrem de organizate, ale vaselor de sânge funcționale”, a spus autorul principal al studiului  bioinginerul Dr. Ziyu Wang de la Universitatea Centrului Charles Perkins din Sydney.

Ceea ce îl face şi mai bun, mai ușor de întreținut și de transportat,  este faptul că tubul fabricat poate fi depozitat în siguranță într-o pungă de plastic sterilă până la transplant.

Studiul a fost publicat în revista Advanced Materials.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente