Odată cu ridicarea restricțiilor, tindem să gândim că pandemia s-a încheiat, însă există în continuare motive pentru care ar trebui să fim precauți în ceea ce privește un nou posibil val de infectări.
Deși numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de Covid este mai scăzut decât în lunile trecute, virusul nu a fost eradicat. În presă apar noi denumiri, în timp ce autoritățile încă vorbesc despre importanța vaccinării. Există în continuare întrebări privind situația creată de Sars-CoV-2.
Este Omicron mai contagios decât Delta?
Conform bazei de date globale GISAID, în ultima lună doar 0,1% (400) din cazurile de Covid înregistrate au fost Delta. Deși distribuția globală a variantelor trebuie tratată cu prudență, din cauza întârzierilor în raportare și a diferențelor de eșantionare și secvențiere între țări, acest lucru sugerează că Omicron este acum responsabil pentru mare parte din infecțiile cu COVID-19 din întreaga lume. Deși cunoaștem despre Omicron că este o variantă mai puțin severă a virusului, spre deosebire de Delta, persoanele infectate cu această variantă pot suferi forme grave, în special dacă nu au fost vaccinate.
Cum se mutează un virus?
Din momentul în care a fost detectată pentru prima dată varianta Omicron, aceasta s-a ramificat în mai multe subtipuri, pe care le-am cunoscut sub denumiri precum BA.1, BA.1.1, BA.2 sau BA.3. Este normal pentru un virus să dezvolte mutații în timp, așa că acest exemplu nu ar fi primul. De asemenea, este posibil ca în timpul mutațiilor să apară caracteristici noi pentru virus, cum ar fi în cazul de față transmisibilitatea crescută.
Cum a fost descoperit Deltacron?
Există posibilitatea ca oamenii să fie infectați cu două versiuni ale coronavirusului simultan. Este posibil ca doi viruși să invadeze aceeași celulă în același timp și când acea celulă începe să producă noi viruși, noul material genetic să poată fi amestecat, producând un nou virus hibrid. Nu este neobișnuit ca virușii să se amestece în cazul în care doi viruși diferiți infectează o celulă. Acest fenomen se numește „recombinare”, deoarece un virus combină părți ale secvenței sale genetice cu părți dintr-un alt virus înrudit.
Luna trecută, Scott Nguyen, cercetător din Washington, inspecta baza de date GISAID, când a descoperit mostre colectate la începutul acestui an în Franța, care se prezentau a fi amestecuri de gene din ambele tulpini (Delta și Omicron). Căutând mai departe acest model de mutație a virusului, acesta a descoperit mai mulți recombinanți posibili în Țările de Jos și în Danemarca.
Dr. Nguyen și-a prezentat descoperirile într-un forum destinat oamenilor de știință, unde aceștia își prezintă cercetările, pentru a verifica noi variante posibile ale virusului. După rezultatele împărtășite de acesta, a fost descoperit faptul că un caz asemănător de amestec al variantelor Delta-Omicron găsit în ianuarie în Cipru a fost fals.
La începutul lunii martie au fost înregistrate alte 33 mostre ale acestei variante noi în Franța, 8 în Danemarca, una în Germania, una în Țările de Jos și două în Statele Unite.
Denumiri și neînțelegeri în privința lor
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) denumește variantele de coronavirus folosind literele alfabetului grecesc, cum ar fi Alpha, Beta, Delta ș.a.m.d.
În schimb, tulpina Deltacron este diferită de subtipurile BA.1, BA.2 sau BA.3, deoarece este rezultată din amestecul a două ramuri de virus, adică Omicron și Delta. Deși a fost poreclit „Deltacron”, numele formal pentru varianta monitorizată de OMS este BA.1 x AY.4.
Deoarece există atâția cercetători la nivel global care aduc constant descoperiri cu privire la virus, pot apărea, bineînțeles, denumiri diferite pentru cazuri care se dovedesc a fi identice mai târziu. Din cauza faptului că ziarele preiau atât de rapid informațiile, către populație ajung să fie transmise aceleași cazuri, care de multe ori pot purta nume diferite. Un exemplu relevant ar fi forma Deltacron, care a fost numită în numeroase cazuri și Deltamicron.
Contagiozitatea și simptomele specifice Deltacron
Cercetătorul francez Simon-Loriere a declarat că genomul variantei recombinate nu ar reprezenta o nouă fază a pandemiei. Gena care codifică proteina de suprafață a virusului – cunoscută sub numele de spike – provine aproape în întregime de la Omicron, restul genomului fiind Delta. Suprafața virusului este foarte asemănătoare cu Omicron, așa că organismul îl va recunoaște la fel de bine cum recunoaște Omicron. Protecția pe care oamenii au dobândit-o împotriva Omicron – prin infecții, vaccinuri sau ambele – ar trebui să funcționeze la fel de bine împotriva hibridului.
Printre simptomele specifice acestei împerecheri de tulipini se enumeră:
- temperatura ridicată;
- tuse continuă; Putem defini tusea continuă drept tusea intensă timp de mai mult de o oră, fie mai multe episoade de tuse în 24 de ore.
- pierderea sau modificarea simțului mirosului (anosmie) sau al gustului.
Cu timpul, ne vom da seama dacă noua variantă, Deltacron, va înlocui Omicronul și va produce un nou val de infectări. În momentul de față, cazurile de infectări cu această formă a virusului sunt în număr scăzut, așadar nu putem vorbi încă despre existența unui nou val al pandemiei, cum nu putem fi siguri nici că ridicarea restricțiilor este definitivă.
Articol de Izabela Constantin