HomeHealthPrima pastilă contraceptivă pentru bărbați urmează să fie testată

Prima pastilă contraceptivă pentru bărbați urmează să fie testată

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au dezvoltat o pastilă contraceptivă pentru bărbați care s-a dovedit a avea eficacitate de 99,9% în cadrul testelor de laborator, fără a prezenta efecte secundare. Este probabil ca până la sfărșitul anului să se înceapă testările în rândul oamenilor.

Încă de când a fost inventată pastila contraceptivă pentru femei, în jurul anilor ’60, oamenii de știință au început cercetările pentru dezvoltarea echivalentului destinat bărbaților și se pare că ne apropiem de momentul în care pe piață va apărea o nouă metodă de a evita sarcinile nedorite, care de data aceasta nu va provoca schimbări hormonale persoanelor care o folosesc.

Dr Abdullah al Noman de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis, alături de echipa sa, au administrat șoarecilor de laborator zilnic o doză din molecula numită YCT529 timp de 4 săptămâni. Aceștia au constatat că numărul de spermatozoizi eliberați de aceștia a scăzut. Partea cea mai bună a testărilor a fost când au aflat că după 4-6 săptămâni de la oprirea tratamentului, șoarecii s-au putut reproduce din nou în mod normal, fără a dezvolta efecte secundare observabile.

Majoritatea contraceptivelor pentru bărbați din studiile clinice vizează testosteronul, hormonul sexual masculin. De obicei reacțiile adverse au fost creșterea în greutate, depresia și niveluri ridicate ale colesterolului.

Echipa a testat mai mult de 100 de molecule pentru a identifica un medicament care vizează o proteină numită receptor alfa de acid retinoic (RAR-α). Inhibarea acestei proteine ​​blocheaza efectele acidului retinoic, un derivat al vitaminei A care joacă un rol important in dezvoltarea celulelor si formarea spermatozoizilor. Ei au identificat cea mai bună structură moleculară cu ajutorul unui model computerizat.

„Deoarece poate fi dificil de prezis dacă un compus care arată bine în studiile pe animale va avea rezultate și în studiile pe oameni, în prezent explorăm și alți compuși”, a adăugat co-autorul profesor Gunda Georg.

Pentru a dezvolta acest tratament revoluționar, cercetătorii modifică YCT529 și încearcă noi versiuni structurale. Aceștia speră că eforturile lor vor aduce în sfârșit varianta contraceptivă orală masculină pe piață. Acest lucru ar contribui la reducerea sarcinilor nedorite, dar și a avorturilor, îmbunătățind totodată sănătatea maternă și scăzând cazurile de mortalitate infantilă.

Cercetătorii anunță că testele clinice demarate pe subiecți umani sunt programate să înceapă spre sfârșitul acestui an.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente