HomeHealthCare este legătura dintre mișcare și memorie?

Care este legătura dintre mișcare și memorie?

Cu toții cunoaștem foarte bine faptul că mișcarea este benefică atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mentală. Un studiu recent arată că practicarea exercițiilor fizice de trei ori pe săptămână îi poate ajuta pe adulții care au trecut de vârsta de 50 de ani să-și păstreze amintirile personale odată cu trecerea timpului.

Exercițiile de tip cardio s-au dovedit promițătoare în menținerea sănătății creierului, iar rezultatele experimentelor efectuate pe animale arată faptul că memoria capătă într-adevăr o îmbunătățire. În cazul studiilor care analizează aceeași legătură la oameni rezultatele nu au fost la fel de clare însă.

O echipă de cercetători din Pittsburgh a analizat peste 1.279 de studii, din care au ales apoi doar 36, care îndeplineau anumite criterii specifice pentru studiul secundar pe care doreau să îl deruleze. Aceștia au folosit un software specializat și mai multe foi de calcul Excel pentru a transforma datele într-un formular în care diferitele studii puteau fi comparate direct.

Mai multe cercetări anterioare care propuneau analiza corelațiilor dintre sport și memorie nu au găsit o conexiune între acestea, dar echipa a făcut câțiva pași suplimentari pentru a putea stabili o legătură. Procesarea datelor studiilor anterioare a fost limitată la anumite grupuri și categorii de vârstă, precum și la un anumit tip de configurație experimentală riguroasă. O altă cheie a fost concentrarea în special pe memoria episodică.

Memoria episodică este cea care se ocupă de evenimente care s-au întâmplat în trecut. De asemenea, despre acest tip de memorie este cunoscut faptul că scade odată cu înaintarea în vârstă. „De obicei îmi place să vorbesc despre prima dată volanului unei mașini”, a spus Aghjayan. „Așa că s-ar putea să-ți amintești unde erai, câți ani aveai, cine era pe scaunul pasagerului, explicându-ți detaliile și acel sentiment de entuziasm.”

Descoperirile făcute în urma analizei sugerează că persoanele cu vârste de peste 55 de ani care au participat la trei sesiuni de 50 de minute de activitate fizică moderată, cum ar fi mersul rapid, au avut o memorie episodică mai bună decât cei care nu au făcut-o. Beneficiile au fost văzute după doar patru luni de activitate fizică.

„Am descoperit că au existat îmbunătățiri mai mari ale memoriei în rândul celor cu vârste cuprinse între 55 și 68 de ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 69 și 85 de ani – așa că este mai bine să se intervină mai devreme”, a spus Aghjayan. Echipa a constatat, de asemenea faptul că cele mai mari efecte ale exercițiilor fizice s-au exercitat asupra celor ce nu experimentau încă declin cognitiv și în rândul participanților care au făcut mișcare constant de mai multe ori pe săptămână. Cu alte cuvinte, beneficiile sportului sunt mai mari atunci când acesta este practicat preventiv și nu neapărat curativ.

Studiul reconfirmă că implicațiile pe care sportul le are pentru sănătate nu sunt deloc de ignorat, mișcarea rămânând cea mai accesibilă metodă a adulților în vârstă de a preveni pierderile de memorie.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente