HomeLifestyleCare este temperatura maximă suportată de corpul uman?

Care este temperatura maximă suportată de corpul uman?

Odată cu schimbările climatice constante, temperaturile diferitelor zone de pe glob sunt în creștere. Astfel, condițiile de mediu, cum ar fi căldura și umiditatea, sunt într-o continuă schimbare . O nouă cercetare a constatat faptul că în cazul climatelor umede, temperatura suportată de organismul uman țpoate fi mai mică decât se credea anterior.

Pentru mult timp, oamenii de știință au crezut că omul își pierde capacitatea de a-și regla în mod corespunzător temperatura corpului în jurul valorii de 35°C (la 100% umiditate) sau 46°C la 50% umiditate. Acum, pe măsură ce schimbările climatice cresc încet, dar sigur, temperaturile medii, cercetătorii de la Penn State constată că temperaturile maxime pe care oamenii le pot suporta ar putea fi mai scăzute decât se credea anterior.

În cazul în care organismul nu își poate regla propria temperatură în mod adecvat, crește posibilitatea pericolului de insolație, implicit pericolul morții, toate acestea în funcție de timpul de expunere la soare. Această cercetare arată că temperatura maximă reală pe care oamenii o pot suporta este mai apropiată de 31°C cu bulbul umed la 100% umiditate. Acest lucru a fost valabil chiar și pentru persoanele tinere și sănătoase, sugerând că temperatura maximă suportabilă în cazul persoanelor mai în vârstă și mai vulnerabile este probabil și mai scăzută.

În derularea acestui studiu, cercetătorii au folosit o anumită temperatură numită temperatură a bulbului umed (WBT). Aceasta reprezintă o temperatură umedă când aerul reține cât mai multă umiditate. La această temperatură, transpirația – o modalitate obișnuită de a răci corpul – nu va mai avea efect. WBT este de obicei citit printr-un termometru cu un fitil umed deasupra becului său.

„Dacă știm care sunt acele limite superioare de temperatură și umiditate, putem pregăti mai bine oamenii – în special pe cei care sunt mai vulnerabili – înaintea unui val de căldură”, spune W. Larry Kenney, profesor de fiziologie și kinesiologie la Marie Underhill Noll, într-un comunicat de presă. „Aceasta ar putea însemna prioritizarea celor mai bolnavi oameni care au nevoie de îngrijire, crearea de alerte pentru a merge într-o comunitate atunci când vine un val de căldură sau elaborarea unui grafic care oferă îndrumări pentru diferite intervale de temperatură și umiditate.”

Kenney a adăugat că este important de reținut faptul că utilizarea acestei temperaturi pentru evaluarea riscului are sens numai în climatele umede. În cazul climatelor mai uscate, transpirația este capabilă să se evapore din piele, ceea ce ajută la răcirea temperaturii corpului. Mediile nesigure cu căldură uscată se bazează mai mult pe temperatură și capacitatea de a transpira și mai puțin pe umiditate.

La acest studiu au luat parte 24 de persoane, cu vârste între 18 și 34 de ani. Deși autorii studiului doresc să efectueze experimente suplimentare care să implice și adulții în vârstă în viitor, ei au vrut să înceapă cu adulții tineri. Motivul pentru care oamenii de știință au dorit să deruleze studiul testând persoane mai tinere, este pentru că aceștia sunt de obicei în formă și sănătoși și tind să tolereze mai bine căldura, astfel reușind să obțină niște rezultate care să portretizeze cazurile cele mai bune pentru situațiile testate. În cazul persoanelor în vârstă, care iau medicamente și sunt mai vulnerabile, ar fi probabil o limită de toleranță sub cea a persoanelor tinere.

Fiecare participant a înghițit un mic dispozitiv de telemetrie radio introdus într-o capsulă. Pe parcursul experimentului, dispozitivul a măsurat temperatura centrală a unei persoane. În continuare, fiecare individ a intrat într-o „cameră de mediu specializată” cu setări reglabile de temperatură și umiditate. În timp ce subiecții făceau niște exerciții fizice ușoare, în camera era crescută treptat temperatura sau umiditatea, până când persoana nu își mai putea menține temperatura centrală a corpului.

Acest proces a condus la concluzia că temperaturile critice ale bulbului umed variau între 25°C și 28°C în medii calde și uscate și între 30°C și 31°C în medii calde-umede.

„Rezultatele noastre sugerează că ar trebui să începem să fim îngrijorați cu privire la părțile umede ale lumii – chiar și pentru oamenii tineri și sănătoși – atunci când temperatura bulbului umed depășește 31 de grade”, declară prof. Kenney. „Pe măsură ce ne continuăm cercetările, vom explora care este această valoare în cazu adulților în vârstă, deoarece probabil va fi chiar mai mic decât atât.”

Echipa avertizează însă că fiecare om se poate adapta la căldură în mod diferit, în funcție de nivelul de umiditate. Prin urmare, este probabil imposibil să se stabilească o singură temperatură maximă absolută pe care toți oamenii o pot suporta în toate mediile de pe planeta noastră.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente