HomeGourmetMezelurile feliate mai sărate decât apa Oceanului Atlantic

Mezelurile feliate mai sărate decât apa Oceanului Atlantic

Un aspect bine cunoscut este că sarea accentuează gustul dulce, ascunde aromele metalice sau gustul de chimicale, având ca efect general intensificarea aromelor. Peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm într-o singură zi provine din alimente procesate, iar ce adăugăm din solniță, la masă, doar 6%.

Multe produse feliate din carne conțin niveluri excesive de sare, au avertizat experții în sănătate. Oficialii de la Action on Salt, o organizație cu sediul la Universitatea Queen Mary din Londra, au evaluat diferite tipuri de produse de această natură, cum ar fi șunca presată de pui și salamul, vândute de marii comercianți de produse alimentare.

Action on Salt susține că producătorii de carne feliată, sunt în urmă cu respectarea normelor privind sarea în alimentele pe care le produc iar astfel doar unul din trei (37%) produse din carne feliată și-au îndeplinit obiectivele de sare.

„Reducerea sării este cea mai eficientă măsură din punct de vedere al costurilor pentru a scădea tensiunea arterială și a reduce numărul de persoane care suferă de accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și diverse dizabilități ce vin ca urmare a acestor afecțiuni”, a spus Graham MacGregor, profesor în domeniul bolilor cardiovasculare, medic și președinte al Action on Salt. Este intuitiv faptul că toate aceste probleme de sănătate pot schimba viața oricui și este necesară precauția pentru a evita ceea ce în viitor se va putea doar trata. „Este o rușine faptul că în continuare companii alimentare continuă să denatureze produsele cu atât de multă sare atunci când există opțiunea de a utiliza o altă formulă, ceea ce arată cercetările noastre că se poate face cu ușurință”.

Action on Salt, a analizat o medie de 555 de produse disponibile în magazinele de profil în perioada iunie – august 2021. Produsele includ carne feliată vândută de Tesco, Sainsbury’s, Ocado, Co-op, Waitrose, Asda, Lidl, Aldi, Morrisons, Iceland și Marks and Spencer. Dintre toate produsele chestionate, conținutul mediu de sare este de 2,1 g/100 g, ceea ce înseamnă că aproape două treimi sunt considerate bogate în sare, iar unul din patru produse sunt mai sărate decât apa din Oceanul Atlantic. Oficialii organizației cer acum ca obiectivele obligatorii de reducere a sării pentru toate produsele care conțin sare adăugată să fie aplicate și revizuite în mod regulat de către guvernul Regatului Unit.

Hipertensiunea arterială, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, conduce la aproximativ 75.000 de decese în Marea Britanie și 500.000 în SUA în fiecare an. Ghidurile NHS spun că adulții ar trebui să respecte un prag 6g de sare pe zi, cu limita pentru copii între 2-5 g, în funcție de vârsta lor.

„De ce sunt aceste felii de carne, foarte populare în rândul copiilor de altfel, atât de bogate în sare, când în mod evident nu este necesară pentru gust sau siguranța alimentelor? În timp ce poate fi nevoie de puțină sare în carnea procesată, există posibilități pentru reduceri extinse, așa cum au demonstrat unele dintre companiile mai responsabile. Nu există nicio scuză. Alți producători trebuie acum să le urmeze exemplul și să pună pe primul loc sănătatea clienților lor”, a adăugat Sonia Pombo, manager de campanie pentru Action on Salt.

Atunci când vine vorba de propria sănătate putem spune că există aspecte controlabile ce conduc la situații predictibile și aspecte ce țin în totalitate de genetica fiecăruia. Astfel, suntem responsabili de acele lucruri pe care fiecare dintre noi le influențează zilnic prin deciziile pe care le luăm, iar aportul de sare este unul dintre ele. Înainte de a fi nevoiți să renunțăm definitiv la acest condiment ce dă gust întregii experiențe culinare putem media relația în care ne aflăm nu doar cu solnița ci și cu alegerile zilnice din supermarketurile preferate. Într-o lume a problemelor de sănătate, să nu lăsăm sarea să fie una dintre piedici.

 

Articole de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente