Din ce în ce mai des auzim despre tot felul de diete și metode noi de slăbit și de îmbunătățiț sănătatea corpului nostru. Dieta ketogenică, dieta carnivoră, dieta low-carb, apă cu lămâie pe stomacul gol, băutăra șarpelui, dieta cu sucuri sunt doar câteva dintre cele mai populare căutari din această sferă. Apar astfel tot mai multe diete și metode de slăbit din care să alegem.
O altă metodă din ce în ce mai populară este postul și chiar și în această categorie există opțiuni multiple precum: postul intermitent, postul negru, postul 6:18, sau postul cu o masă pe zi. Toate aceste metode promit beneficii și lipsa riscurilor, însă în față atâtor alternative, de unde știm ce să alegem?
Postul intermitent implică o resticție calorică diferită față de dietele obișnuite. Acesta nu limitează tipul de alimente consumate și nici nu prevede consumul de diverse suplimente sau sucuri, ci o restricție în timp. Postul intermitent include perioade de hrănire și de repaus alimentar. Sunt însă nenumarate moduri în care putem posti și oriunde ne uităm, ni se sugerează doar să să alegem varianta cea mai viabilă pentru stilul de nostru de viață. Acest lucru pornește de la premisa că tipurile de post sunt create în mod egal și că nu există diferențe de rezultate între ele cu toate că noile studii contrazic acest lucru. Se pare că există metode de postit mai eficiente ca altele.
Un studiu a analizat 11 meta-analize demarate pentru a afla care sunt beneficiile postului intermitent. Mai specific, această meta-analiză a inclus rezultatele a 130 de studii clinice care au evaluat impactul celor patru tipuri de post asupra sănătății metabolice și cardiovasculare.
Tipurile de post intermitent incluse în această analiză au fost:
(1) postul alternativ cu zero calorii (care presupune alternarea zilelor de post cu aport caloric zero și zile de alimentație după bunul plac.
(2) postul alternativ modificat (zilele de alimentație normale și zilele de post cu un aport caloric total variind de la 0 la 600 kcal pe zi pe o periodă de 3-5 zile/sămptămână.
(3) postul 5: 2 (post 1-2 zile, consecutive sau nu, cu un aport caloric de 0-600 de kcal pe zi și 5 zile normale.
(4) postul cu restricție de timp, un post de 12 până la 24 de ore pe zi.
Rezultatele cercetării descoperă că, per total, postul intermitent este asociat cu pierderea în greutate, un indice de masă corporală (IMC) mai mic și îmbunătățiri ale nivelului de glucoză din sânge, ale tensiunii arteriale, ale sensibilității la insulină și ale nivelului de colesterol.
Constatările studiului sugerează că postul intermitent este asociat cu o pierdere în greutate și cu beneficii metabolice în rândul adulților cu obezitate. Postul alternativ modificat și dieta 5:2 au fost singurele tipuri asociate cu o pierdere în greutate statistică de peste 5% la adulții cu exces de greutate sau obezitate. Celelalte posture, din păcăte nu au demonstrat astfel de implicații.
Deși, după cum menționează autorii, nu toate studiile incluse în meta-analiză sunt de cea mai înaltă calitate, câteva asocieri între post și îmbunătățirile fizice sunt importante, din punct de vedere statistic.
Există, din pacate și o capcană. Rezultatele pozitive, precum scăderea în greutate, este de success doar în primele 1-6 luni de la începerea postului. Ulterior, se pare că organismul se obișnuiește cu modificarea caloric, scăzând aderența la pierderea în greutate.
Totodată, există și o lipsă de dovezi la scală largă care să sublinieze beneficiile, dar și siguranța postului intermitent, pe termen lung. Din acest motiv, medicii și nutriționiști se feresc să îl recomamande. În aceeași ordine de idei, lipsa unor rezultate concludente, pănâ la momentul actual, despre superioritatea unui tip de post față de altul și potențialele efecte ale postului asupra altor afecțiuni precum cancerul sau sindromul ovarelor polichistice, au îngreunat și mai mult utilizarea acestuia ca mijloc terpeutic.
Dr. Benjamin Horne, epidemiolog cardiovascular și genetician la Intermountain Medical Center Heart Institute, Utah, a subliniat o altă limitare referitor la informațiile valabile referitoare la postul intermitent. “Lucrarea nu a examinat ce se întâmplă cu persoanele care își întrerup regimul de post intermitent și dacă pierderea în greutate poate fi susținută fără a continua regimul. Aceasta este o problemă critică care afectează toate dietele de slăbire, în special dietele de slăbire intensă”, a declarat el.
Se pare că deși suntem bombardați constant de informații în legătură cu noile tipuri de diete și metode de slăbit care ne promit succesul, abia acum, dar cu pași siguri, ne apropiăm de a afla cu adevărat, care sunt metodele de slăbit superioare. Și mai mult, dacă postul intermitent este cel benefic, se pare că doar alternativele sale extreme dau randament real. Considerând toate aceste aspecte, cu toții știm că programele dure pot fi greu de susținut pe perioade lungi și în plus, cât de sigure sunt? Ne vor modifica metabolismul? Ne împing spre tulburări alimentare?
Articol de Victoria Nănău