Este bine cunoscut faptul că tulburarea depresivă are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. În timp ce studiile anterioare au arătat eficacitatea medicamentelor antidepresive pentru tratamentul tulburării depresive, efectul acestor medicamente asupra bunăstării generale a pacienților rămâne un subiect controversat.
Potrivit unui studiu recent publicat în revista PLOS One, de-a lungul timpului antidepresivele nu provoacă neapărat o calitate semnificativ mai bună a vieții în legătură cu starea de sănătate, în comparație cu persoanele care nu iau medicamente.
Pentru această cercetare au fost folosite date culese în perioada 2005-2015 pentru MEPS (United States’ Medical Expenditures Panel Survey). MEPS este un studiu longitudinal amplu care urmărește serviciile de sănătate pe care americanii le folosesc. Fiecare persoană care a primit diagnosticul de tulburare depresivă a fost identificată în dosarele MEPS.
În medie, aproximativ 17,5 milioane de adulți au fost diagnosticați cu depresie în fiecare an în perioada de studiu (2005-2016). Mai mult de jumătate (57,6%) dintre acești pacienți au fost tratați cu antidepresive. Pacienții cu depresie au avut o vârstă medie de 48,3 ani. Femeile au reprezentat mai mult de două treimi din eșantionul total (68%) și mai multe femei decât bărbați au primit antidepresive (61% față de 52%).
Utilizarea antidepresivelor a fost asociată cu unele îmbunătățiri ale aspectelor mentale, dar nu fizice ale calității vieții, a constatat analiza. Acest lucru înseamnă că oamenii au avut tendința de a raporta că suferința lor psihologică și bunăstarea s-au îmbunătățit cu antidepresive, dar problemele lor fizice de sănătate, cum ar fi durerea corporală și lipsa de vitalitate, au rămas aceleași. Cu alte cuvinte, schimbarea calității vieții observată la cei care iau antidepresive pe parcursul a doi ani nu a fost semnificativ diferită de cea observată la cei care nu iau medicamentele.
Studiul a avut anumite limitări, deoarece nu au fost analizate separat niciun subtip sau vreo severitate variabilă a depresiei. Autorii spun că studiile viitoare ar trebui să investigheze utilizarea intervențiilor non-farmacologice utilizate în combinație cu antidepresivele.
„Deși pacienții cu depresie ar trebui să-și continue tratamentele cu antidepresive, sunt necesare studii pe termen lung care să evalueze impactul real al intervențiilor farmacologice și non-farmacologice asupra calității vieții acestor pacienți”, au adăugat autorii studiului.
Articol de Izabela Constantin