HomeEditorialO nouă specie de dinozauri a fost descoperită în America de Sud

O nouă specie de dinozauri a fost descoperită în America de Sud

Fosilele unui dinozaur mic, spinos, descoperite recent în America de Sud, ar putea fi reprezentantul unei întregi linii de dinozauri blindați (scutieri), necunoscută  până acum științei.

Specia nou descoperită, Jakapil kaniukura, seamănă cu o rudă timpurie a dinozaurilor blindați (aceștia se caracterizează prin prezența armurilor corporale aliniate în rânduri longitudinale de-a lungul corpului), precum Ankylosaurus sau Stegosaurus. Numai că această specie a venit din Cretacic, ultima eră a dinozaurilor și a trăit între 97 și 94 de milioane de ani în urmă.

Conform raportărilor paleontologii dintr-un nou studiu, aceasta înseamnă că o întreagă linie de dinozauri blindați au trăit în emisfera sudică, dar nu fuseseră detectați până acum.

Paleontologii de la Fundația de Istorie Naturală Félix de Azara, din Argentina au descoperit un schelet parțial al unui subadult Jakapil kaniukura în provincia Río Negro, din nordul Patagoniei. Au descris jakapilul într-un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports.

Conform descrierilor, Jakapil kaniukura cântărea cam la fel de mult cât o pisică de casă și avea un șir de țepi de protecție care se întindeau de la gât până la coadă și probabil a crescut până la aproximativ 1,5 metri lungime și a cântărit doar 4-7 kg. Avea un cioc scurt capabil să ofere o mușcătură puternică cu dinții în formă de frunză, asemănători cu cei ai lui Stegosaurus și se hrănea cu vegetație tare, lemnoasă. Noul dinozaur descoperit se alătură famililor Stegosaurus, Ankylosaurus și altor dinozauri blindați, într-un grup numit Thyreophora.

Majoritatea tireoforilor sunt cunoscuți în emisfera nordică, iar fosilele celor mai timpurii membri ai acestui grup se găsesc în principal în rocile din perioada jurasică din America de Nord și Europa, cu aproximativ 201 milioane de ani în urmă până la 163 milioane de ani.

Jakapil seamănă cu o formă primitivă de tireofor care a trăit mult mai devreme, datează din Cretacic, dar un astfel de tireofor nu a fost niciodată descoperit în emisfera sudică. Descoperirea lui Jakapil kaniukurademonstrează că tireoforii timpurii aveau o distribuție geografică mult mai largă decât se credea anterior. De asemenea, este surprinzător faptul că această linie antică de tireofori a supraviețuit până în Cretacicul târziu în America de Sud. În emisfera nordică, aceste tipuri mai vechi de tireofori par să fi dispărut în jurasicul mijlociu ”, au scris paleontologii Fundației de Istorie Naturală Félix de Azara.

Numele „Jakapil” provine de la un cuvânt care înseamnă „purtător de scut” în limba indigenă Puelchean sau Tehuelchean din nordul Argentinei. „Kanikura” provine din cuvintele care înseamnă „creastă” și „piatră” în limba indigenă Mapudungun.

Sursa foto: o ilustrație de Mauricio Álvarez și Gabriel Díaz Yanten

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente