HomeLifestyleCe parte a creierului este responsabilă cu controlul poftelor în sarcină?

Ce parte a creierului este responsabilă cu controlul poftelor în sarcină?

Poftele din timpul sarcinii sunt bine cunoscute și foarte frecvente. Cu toate că părerile sunt împărțite și unii experți cred că pofta pentru anumite alimente este legată de nevoile nutriționale ale viitoarei mame, iar alții cred că poftele nu pot fi explicate atât de ușor, moderația este cheia. Dar dacă aveți poftă de produse nealimentare, cum ar fi creta, murdărie sau cantități mari de gheață, discutați cu furnizorul de asistență medicală.

De la ciocolată la produse nealimentare precum gheață sau cretă, poftele nu au limite uneori, dar cum încep ele? Noi cercetări realizate pe șoareci identifică partea creierului care pare să controleze aceste impulsuri, ceea ce ar putea conduce la o alimentație mai sănătoasă și auto-control.

În testele efectuate pe șoareci, despre care s-a aflat că au și pofte în timpul sarcinii, cercetătorii au observat modificări în circuitele de recompensă ale creierului, precum și în zonele creierului responsabile pentru gust și sistemele senzoriale și motorii.

În cadrul căii mezolimbice, echipa a identificat niveluri mai ridicate de dopamină și o activitate crescută a receptorului de dopamină D2R într-o regiune numită nucleus accumbens, parte a sistemului de recompensă al creierului. „Această descoperire sugerează că sarcina induce o reorganizare completă a circuitelor neuronale mezolimbice prin neuronii D2R”, spune neurobiologul Roberta Haddad-Tóvolli de la Institutul de Cercetare Biomedicală August Pi i Sunyer din Spania.

„Aceste celule neuronale, și alterarea lor, ar fi responsabile pentru pofte, deoarece anxietatea alimentară, tipică în timpul sarcinii, a dispărut după ce le-a blocat activitatea.”

În timp ce acest studiu se referă în mod special la șoareci, creierul șoarecelui și creierul uman au destule în comun pentru ca oamenii de știință să ia în considerare că același tip de proces se poate întâmpla atunci când femeile au pofte.

Se crede că pofta susține creșterea embrionară într-o varietate de moduri, dar există și probleme potențiale – acest consum de alimente gustoase și bogate în calorii are potențiale dezavantaje pentru bebeluși și mamele lor.

Cercetătorii au continuat să studieze descendenții șoarecilor cărora li s-a permis să-și satisfacă pofta de alimente dulci, observând diferențe în metabolism și circuite neuronale la următoarea generație.

„Aceste rezultate sunt șocante… [multe dintre studiile anterioare în acest domeniu] se concentrează pe analiza modului în care obiceiurile permanente ale mamei – cum ar fi obezitatea, malnutriția sau stresul cronic – afectează sănătatea bebelușului”, spune neurobiologul Marc Claret de la Universitatea din Barcelona, Spania.

„Cu toate acestea, acest studiu indică faptul că comportamentele scurte, dar recurente, cum ar fi poftele, sunt suficiente pentru a crește vulnerabilitatea psihologică și metabolică a urmașilor”.

În testele pe urmașii șoarecilor, cercetătorii au identificat potențiale probleme cu creșterea în greutate, anxietatea și tulburările de alimentație. Rămâne de văzut cum s-ar traduce acest lucru în cazul ființelor umane.

Echipa din spatele acestui studiu speră că cercetarea ar putea contribui la orientările nutriționale pentru viitoarele mame, asigurându-se că dieta generală rămâne sănătoasă chiar și atunci când câteva pofte sunt satisfăcute în timpul sarcinii.

„Există multe mituri și credințe populare cu privire la aceste pofte, deși mecanismele neuronale care le provoacă nu sunt cunoscute pe scară largă”, spune Claret. Ceva atât de prezent în viața femeilor însărcinate, ce le impactează bunăstarea și ce se poate reflecta în buna dezvoltare a fătului merită o atenție sporită în studiile de specialitate.

 

Articol de Larisa Ivan

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente