În cadrul celor mai recente studii pentru combaterea cancerului hepatic, oamenii de știință au folosit un tip de terapie neinvazivă pentru a vindeca mai mulți cobai de laborator, anume terapia prin unde sonore.
În studiul lor, autorii explică că tratamentele convenționale împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și ablația termică, sunt eficiente în distrugerea tumorilor, dar declanșează și o reacție imună oarecum imprevizibilă, care poate fi anti-tumorală sau pro-tumorală. De asemenea, trebuie luat în considerare și faptul că dimensiunea, locația și stadiul unei tumori pot face uneori imposibilă țintirea întregii mase de țesut cu tratamentele existente.
În încercarea de a imita aceste procese complexe din punct de vedere chimic, cercetătorii au decis să distrugă doar o parte din tumoră, lăsând neafectată cealaltă parte din ficatul animalelor.
Studiul a fost realizat pe 22 de șoareci care sufereau de cancer hepatic, tumorile măsurând între 5-10 mm. Jumătate dintre aceștia au fost tratați folosind o tehnică numită histotripsie, care presupune distrugerea tumorilor prin intermediul unor pulsuri de ultrasunete de mare amplitudine. Acest lucru generează un efect cunoscut sub numele de cavitație cu ultrasunete, prin care bule mici se dezvoltă și izbucnesc în țesutul vizat, provocând distrugerea celulelor canceroase. Dispozitivele tradiționale de imagistică cu ultrasunete, în schimb, folosesc impulsuri cu amplitudine mai mică pentru a evita provocarea daunelor de orice fel.
Această nouă metodă de tratament a eradicat între 50-75% din fiecare masă tumorală, 9 dintre cei 11 șoareci tratați prezentând o regresie locală completă a tumorii, fără semne de recurență a metastazelor pentru restul perioadei de studiu de 12 săptămâni. Cel mai interesant aspect al cercetării a fost însă faptul că în perioada după terminarea tratamentului a fost detectată o creștere a celulelor imunitare anticancerigene, acest lucru indicând că histotripsia poate stimula sistemul imunitar al animalelor pentru a distruge cancerul rămas și a preveni răspândirea sau întoarcerea acestuia.
„Histotripsia este o opțiune promițătoare care poate depăși limitările modalităților de tratament disponibile în prezent și poate oferi o nouă metodă neinvazivă sigură și eficientă pentru eliminarea tumorii hepatice”, a spus autorul studiului Tejaswi Worlikar. „Sperăm că informațiile culese de noi în acest studiu vor motiva viitoarele investigații preclinice și clinice de histotripsie către obiectivul final al adoptării clinice a tratamentului histotripsiei pentru pacienții cu cancer hepatic.”
Studiile anterioare de histotripsie au demonstrat că tratamentul este eficient în reducerea volumului tumorii. Noua lucrare arată că această metodă pare să crească semnificativ ratele de supraviețuire după tratament, făcându-l un subiect extrem de important pentru viitoarele studii.
Articol de Izabela Constantin