HomeGourmetCe să mănânci și să bei pe timp de caniculă?

Ce să mănânci și să bei pe timp de caniculă?

În mijlocul unui val de caniculă, consumi înghețată și băuturi reci? Ceaiul fierbinte și alimentele condimentate te pot ajuta să te răcorești mai mult!

Corpul își menține temperatura optimă printr-un proces denumit termoreglare, care presupune un echilibru între producția și pierderea de căldură.

Se spune că specia noastră este cu sânge cald și „endotermă”, ceea ce înseamnă că ne putem regla temperatura corpului independent de mediu. Putem face acest lucru deoarece corpul nostru produce în mod constant căldură, ca un efect secundar al proceselor sale chimice și biologice interne (metabolism).

Cum funcționează metabolismul?

Metabolismul este necesar pentru buna funcționare a organismului nostru. Include procesele digestive implicate în descompunerea nutrienților din alimente, absorbția și transportul acestora către celule și transformarea lor în energiE necesară activității fizice.

Toate reacțiile chimice care contribuie la metabolism pot genera căldură. Este benefic când este frig, dar când temperaturile exterioare cresc, trebuie să evităm supraîncălzirea.

Și atunci poate părea logic să consumăm un aliment rece, precum înghețata. Cu toate acestea, căldura generată de procesele digestive pe care se bazează descompunerea nutrienților înlocuiește rapid efectul de răcire inițial. Digestia alimentelor bogate in calorii duce la o creștere a temperaturii corpului. Prin urmare, înghețata nu este cea mai bună opțiune pentru răcorire.

Dar cum rămâne cu băuturile reci?

Este adevărat că transferul de căldură dintre o băutură rece și sistemul digestiv poate influența direct temperatura. Totuși, acest lucru se întâmplă doar momentan și depinde de cantitatea și conținutul caloric al lichidului ingerat.

O cantitate mică de lichid își va pierde destul de repede efectul de răcire, fiind încălzită de organele din jur. Iar cantitățile mari de lichide reci vor duce la încetinirea circulației sângelui, făcând transportul căldurii mai puțin eficient.

După cum îți  poți imagina, băuturile bogate în calorii, cum ar fi sucurile, vor avea un efect asemănător înghețatei și vor porni metabolismul la scurt timp după ce le-am ingerat.

Atunci de ce avem impresia că ne răcorim?

Efectul de răcorire al lichidelor reci se datorează cel mai probabil rehidratării pe care o oferă. Când căldura se acumulează în interiorul corpului, acesta va încerca să piardă excesul de căldură transportându-l departe de organele vitale, la suprafața pielii, unde va fi transferat direct în mediul nostru prin convecție și radiație.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, temperatura ambientală trebuie să fie mai mică decât temperatura proprie, altfel se întâmplă invers, și căldura este transferată în corpul nostru (precum căldura radiată de soare într-o zi fierbinte de vară).

Transpirația este cea mai eficientă modalitate de a pierde căldura. Apare atunci când creierul detectează o creștere a temperaturii centrale a corpului, care răspunde prin stimularea glandelor sudoripare răspândite pe toată pielea noastră pentru a produce transpirație.

Odată ajunsă la suprafața pielii, această apă proaspăt transpirată se evaporă, provocând răcire locală (numită și răcire prin evaporare). Sângele care circulă lângă suprafața pielii se răcește în acest proces și ajută la reducerea temperaturii centrale.

În medie, un adult poate pierde până la o jumătate de litru sau un litru de transpirație pe zi, dar în perioadele caniculare această cantitate poate ajunge la aproape un litru și jumătate pe oră. De aceea este esențial să menținem organismul hidratat pe vreme caldă.

Ce să consumăm atunci?

Mulți vor miza pe o bere rece. Nu este o idee bună, pentru că alcoolul este un diuretic (asta înseamnă că va favoriza  mecanismele de evacuare a apei prin urină și, prin urmare, va reduce capacitatea de a pierde căldură prin transpirație).

În mod paradoxal, băuturile calde pot fi o modalitate bună de a te răcori. Deși nu este intuitiv, consumul unei băuturi fierbinți declanșează un răspuns de transpirație, permițând corpului să-și scadă temperatura fără a fi nevoit să ingereze o cantitate mare de lichid fierbinte. Vasele noastre de sânge se dilată și ajută la evacuarea excesului de căldură. Ai grijă, însă, să nu te deshidratezi din cauza transpirației excesive.

Unele ingrediente, precum condimentele au același efect; ele declanșează, de asemenea, un răspuns de transpirație care permite corpului să se răcească. Acesta este motivul pentru care acest tip de mâncare este popular în zonele cu climă caldă.

Deși deliciile de vară pot fi ispititoare, o modalitate mai bună de a te răcori este să condimentezi puțin mâncarea, să  transpiri și, cel mai important, să te hidratezi!

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente