HomeHealthCel mai comun medicament din lume pentru calmarea durerii induce un comportament...

Cel mai comun medicament din lume pentru calmarea durerii induce un comportament riscant, arată un studiu

Cel mai des consumat analgezic la nivel mondial ar putea face mult mai mult decât pur și simplu să-ți elimine durerea de cap. Acetaminofenul, cunoscut și sub denumirea de paracetamol, vândut pe scară largă sub mărcile Tylenol și Panadol, crește, de asemenea, asumarea riscurilor, conform unui studiu care a măsurat schimbările în comportamentul oamenilor, atunci când sunt sub influența  acestei substanțe.

Acetaminofenul pare să-i facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați. Iar cu aproape 25 la sută din populația din SUA care ia acetaminofen în fiecare săptămână, percepția de risc redusă și asumarea riscului crescut ar putea avea efecte importante asupra societății ”, a explicat neurologul Baldwin Way, de la Universitatea de Stat din Ohio.

Descoperirile se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care sugerează că efectele acetaminofenului asupra reducerii durerii se extind și la diferite procese psihologice, scăzând receptivitatea oamenilor la sentimentele rănite, aceștia experimentând o empatie redusă.

Capacitatea afectivă a oamenilor de a percepe și evalua riscurile poate fi afectată atunci când iau acetaminofen, sugerează, într-un mod similar, cercetarea. Deși efectele ar putea fi ușoare, merită cu siguranță remarcate, dat fiind că acetaminofenul este unul dintre cele mai comune ingrediente, găsit în peste 600 de tipuri diferite de medicamente.

Într-o serie de experimente care au implicat peste 500 de studenți ca participanți, Way și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de 1.000 mg de acetaminofen (doza unică maximă recomandată pentru adulți) repartizată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a riscurilor, în comparație cu placebo administrat aleatoriu, la un grup de control.

În fiecare dintre experimente, participanții au trebuit să pompeze un balon dezumflat pe ecranul unui computer, câștigând bani imaginari. Instrucțiunile lor erau să câștige cât mai mulți bani imaginari pompând cât mai mult balonul, dar să se asigure că nu sparge, caz în care ar pierde banii.

Rezultatele au arătat că studenții care au luat acetaminofen s-au implicat într-un risc semnificativ mai mare în timpul exercițiului, în comparație cu grupul placebo, mai precaut și mai conservator. În general, cei care au luat acetaminofen au pompat mai mult baloanele și, prin urmare au spart mai multe decât grupul de control.

“ Dacă nu îți plac riscurile poți pompa de câteva ori și apoi decizi să încasezi banii pentru că nu dorești ca balonul să spargă și să pierzi. Dar pentru cei care iau acetaminofen, pe măsură ce balonul devine mai mare, credem că au mai puțină anxietate și mai puține emoții negative despre posibilitatea ca acesta să se spargă ”, a spus Way.

Pe lângă simularea cu balonul, participanții au completat și chestionare în timpul a două dintre experimente, evaluând nivelul de risc pe care l-au perceput în diferite scenarii ipotetice, cum ar fi pariul pe venitul unei zile pe un eveniment sportiv, săritul bungee de pe un pod înalt sau conducerea unei mașini fără centură de siguranță.

În general, pe baza unei medii a rezultatelor diferitelor teste, echipa a concluzionat că există o relație semnificativă între administrarea de acetaminofen și alegerea unui risc mai mare, chiar dacă efectul observat poate fi ușor.

Acestea fiind spuse, ei recunosc că efectele aparente ale medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor ar putea fi interpretate și prin alte tipuri de procese psihologice, cum ar fi, probabil, reducerea anxietății.

Se poate ca, pe măsură ce balonul crește în dimensiune, cei care au primit placebo să simtă o anxietate tot mai mare în legătură cu o potențială explozi. Când anxietatea devine prea mare, ei pun capăt studiului. Acetaminofenul poate reduce această anxietate, ducând astfel la asumarea de riscuri,”  au explicat cercetătorii.

Explorarea unor astfel de explicații psihologice alternative pentru acest fenomen – precum și investigarea mecanismelor biologice responsabile pentru efectele acetaminofenului asupra alegerilor oamenilor în situații ca aceasta – ar trebui abordate în cercetările viitoare, a spus echipa.

În ciuda gravității acestor descoperiri, acetaminofenul rămâne totuși unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume, considerat un medicament esențial de către Organizația Mondială a Sănătății și recomandat ca principalul medicament care ar trebui luat pentru a ameliora simptomele în cazul COVID.

În lumina descoperirilor despre acetaminofen, am putea dori să regândim unele dintre aceste sfaturi. Poate că cineva cu simptome ușoare de COVID-19 ar putea să nu creadă că este la fel de riscant să-și părăsească casa și să se întâlnească cu oameni dacă ia acetaminofén. Avem cu adevărat nevoie de mai multe cercetări privind efectele acetaminofenului și ale altor medicamente eliberate fără prescripție medicală asupra alegerilor și riscurilor pe care ni le asumă”,  a concluzionat Way.

Descoperirile au fost publicate în Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente