Datele de aproape un deceniu colectate în Singapore sugerează că o concentrație crescută de particule minuscule din aer pot declanșa stop cardiac, ceea ce face și mai urgentă nevoia de a reduce nivelurile de poluare a aerului din întreaga lume.
Cercetătorii se referă la particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman cunoscute sub numele de particule PM2,5 (sub 2,5 micrometri în diametru). Dimensiunea lor mică înseamnă că pot fi inhalate cu ușurință și au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune.
Nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite în raport cu peste 18.000 de cazuri raportate de stop cardiac apărute la oameni care nu se aflau în spital, ci pur și simplu își duceau viața normală, în perioada iulie 2010 – decembrie 2018. Prin analiză statistică, 492 dintre cazuri ar putea fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM2,5.
« Avem dovezi clare ale unei asocieri pe termen scurt a PM2.5 cu stopul cardiac apărut la oameni din afara spitalului, care este un eveniment catastrofal, ducând adesea la moarte subită”, a spus epidemiologul Joel Aik, de la de la Duke-NUS Medical School, de la Universitatea Națională din Singapore.
Deși este doar un studiu observațional, datele sunt suficiente și indică existența unei legături care merită explorată în continuare. Concentrațiile zilnice de PM2,5 au fost în medie de 18,44 micrograme pe metru cub, conform datelor. Testând reduceri ipotetice ale poluării aerului, cercetătorii au descoperit că o scădere de 1 microgram pe metru cub a fost corelată cu o reducere cu 8% a evenimentelor de atac de cord, în timp ce o scădere de 3 micrograme pe metru cub a înregistrat o reducere cu 30%. Teoretic, aceste reduceri se traduc cu 39, respectiv cu 149 de atacuri de cord mai puține.
A existat, de asemenea, o scădere semnificativă a riscului de a avea un atac de cord la 3 – 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Cercetătorii sunt de părere că o curățare a aerului orașului ar putea salva vieți și ar reduce presiunea asupra spitalelor.
“Aceste rezultate arată clar că eforturile de reducere a nivelurilor de particule de poluare a aerului în intervalul de 2,5 micrograme sau mai mici, precum și măsurile de protecție împotriva expunerii la aceste particule, ar putea juca un rol în reducerea stopurilor cardiace apărute brusc în cadrul populației, reducând în același timp și presiunea asupra serviciilor de sănătate”, a spus Aik.
Această legătură a fost observată înainte, în orașe precum New York și Melbourne, ceea ce arată clar că majoritatea dintre noi respirăm aer de proastă calitate, despre care se crede că este responsabil pentru milioane de decese premature atât în zonele urbane, cât și în cele rurale în fiecare an.
Echipa din spatele noului studiu vrea să se fie luate mai multe măsuri pentru a controla calitatea aerului în locuri precum Singapore – de la congestionarea traficului la incendii de vegetație, inclusiv în ceea ce privește poluarea din interior.
“Acest studiu oferă dovezi puternice ale impactului calității aerului asupra sănătății și ar trebui să stimuleze politicile și eforturile de pe teren pentru a gestiona emisiile din surse cheie care pot duce la creșteri ale PM2,5 și pot preveni daune potențiale aduse sănătății publice. Noile intervenții politice, cum ar fi eliminarea treptată a vehiculelor cu motor cu ardere internă, pot ajuta la reducerea pericolelor ”, a spus Marcus Ong, un clinician de la Duke–NUS Medical School.
Cercetarea a fost publicată în The Lancet Public Health.
Articol de Cristina Zarioiu