Într-un nou studiu, cercetătorii de la Institutul Elvețian de Cercetare a Alergiilor și a Astmului (SIAF), un institut asociat al Universității din Zurich, au dezvăluit că mașinile de spălat vase, care au revoluționat curățarea eficientă și economisesc timp, prezintă anumite riscuri.
Un ingredient specific găsit în agenții de clătire comerciali are un „efect toxic” asupra tractului gastrointestinal, se arată într-un comunicat de presă.
Cezmi Akdis, profesor UZH de alergologie experimentală și imunologie și director al SIAF, a observat că în multe aparate de spălat vase, nu există un ciclu de spălare suplimentar care să elimine agentul de clătire rămas. Acum, într-o mașină de spălat vase comercială, apa fierbinte și detergentul circulă timp de aproximativ 60 de secunde la presiune mare. După care, are loc un ciclu de spălare și uscare de 60 de secunde în care se aplică apă și agentul de clătire menționat mai sus.
„Acest lucru înseamnă că substanțele potențial toxice rămân pe vase, unde apoi se usucă pe loc”, a spus Akdis. Și când vasele sunt refolosite, acest reziduu chimic uscat ajunge în intestin.
Acest lucru a determinat echipa să inspecteze efectele detergenților și agenților de clătire de calitate comercială asupra barierei epiteliale din intestin. De obicei, atunci când există un defect în această barieră, acesta este asociat cu afecțiuni precum alergii alimentare, gastrită, diabet, obezitate, ciroză hepatică, artrită reumatoidă, scleroză multiplă, tulburări din spectrul autismului, depresie cronică, boala Alzheimer, se arată în comunicat.
„Presupunem că barierele epiteliale defecte joacă un rol în declanșarea apariției a două miliarde de boli cronice”, a spus Akdis.
Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri. Primul este folosit pentru a forma un grup 3D de celule care este foarte asemănător cu epiteliul intestinal la om. Au fost folosite metode biomoleculare pentru a examina efectul pe care detergenții l-au avut asupra acestor celule.
Echipa de cercetare a descoperit că dozele mari din acești agenți de clătire au deteriorat celulele epiteliale intestinale. Când a fost explorat în continuare, s-a descoperit că o componentă specifică a agentului de clătire (etoxilații de alcool) a fost responsabilă pentru acest lucru.
Potrivit lui Akdis, aceste constatări au implicații semnificative pentru sănătatea publică.
„Efectul pe care l-am găsit ar putea marca începutul distrugerii stratului epitelial al intestinului și ar putea declanșa apariția multor boli cronice”, a spus Akdis.
„Este important să se informeze publicul despre acest risc, deoarece etoxilații de alcool par să fie utilizați în mod obișnuit în mașinile de spălat vase comerciale”, a adăugat el.
Studiul a fost publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology pe 1 decembrie.
Articol de Răzvan Lupu