HomeHealthOamenii de știință transformă ficatul de porc într-un ficat asemănător omului

Oamenii de știință transformă ficatul de porc într-un ficat asemănător omului

Este un fapt larg cunoscut că profesioniștii din domeniul sănătății speră să transplanteze ficat de porc la oameni. Acest proces necesită mai întâi ca ficatul animalului să fie mai asemănător cu cel al omului.

Compania Miromatrix lucrează tocmai la realizarea acestui lucru, potrivit unui articol publicat de ABC News.

În esență, refacem organul”, a spus Jeff Ross, CEO al Miromatrix.

Trupurile noastre nu-l vor mai vedea ca pe un organ de porc” a adăugat el.

Compania are planuri ambițioase pentru ca prima testare umană de acest fel a unui organ creat de bioinginerie să aibă loc cândva în 2023.

Odată ce Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a dat aprobarea, experimentul inițial va fi făcut în afara corpului unui pacient și se va folosi un ficat de porc devenit asemănător celui de om plasat lângă un pat de spital pentru a filtra temporar sângele cuiva al cărui ficat nu funcționează.

Dacă acest proces de „asistare a ficatului” se dovedește a fi de succes, următorul pas ar fi încercarea unui transplant de organ prin bioinginerie, probabil un rinichi.

Totul sună științifico-fantastic, dar trebuie să înceapă de undeva”, a spus dr. Sander Florman, șef de transplant la Spitalul Mount Sinai din New York, unul dintre multele spitale care au acceptat să participe la studiul de asistență hepatică.

Acesta este probabil mult mai viabil decât xenotransplantul”, sau implantarea directă a organelor animale în oameni.

Oamenii de știință iau în considerare această opțiune din cauza lipsei fundamentale de organe umane disponibile.

Numărul de organe pe care le avem la dispoziție nu va putea niciodată să satisfacă cererea”, a spus dr. Amit Tevar, chirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh. „Aceasta este frustrarea noastră”.

Animalele pot oferi o sursă durabilă de organe, iar organele de bioinginerie pot face transplantul de organe animale viabil.

Acesta este ceva care, pe termen lung, poate contribui foarte probabil la dezvoltarea organelor pe care le putem folosi la oameni”, a adăugat Tevar.

Dar pentru a face aceste organe animale utilizabile, celulele de porc trebuie îndepărtate, deoarece acest lucru elimină unele dintre riscurile xenotransplantului, cum ar fi virusurile animale sau hiperrespingerea. Acest proces are deja aprobarea FDA pentru un alt scop, producerea unui tip de plasă chirurgicală.

Acum, Miromatrix plănuiește să-l folosească pentru a face organe animale adecvate pentru uz uman. Totuși, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut.

Nu putem lua miliarde de celule și să le împingem în organ deodată”, a explicat Ross. Când sunt infuzate încet, „celulele se târăsc în jur și când văd mediul potrivit, se lipesc”.

În prezent, firma folosește organe umane salvate pentru a crește celule pentru a repopula ficatul de porc sau schelele de rinichi. Un organ este suficient pentru mai multe animale.

Dr. Ron Shapiro, expert în transplant de rinichi la Muntele Sinai, spune că ultimele experimente ale lui Miromatrix sunt perfecte pentru pacienții care fac dializă care „vor aștepta ani și ani să primească un rinichi și probabil să moară așteptând pe listă”.

Cu toate acestea, FDA are încă câteva întrebări despre procedura de asistență hepatică, ceea ce înseamnă că ar putea fi amânată. Va putea Miromatrix să îndeplinească toate cerințele sale, deschizând calea unui nou viitor pentru transplanturile de organe?

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente