HomeHealthCercetătorii au găsit legătura dintre îndulcitorii artificiali și bolile de inimă

Cercetătorii au găsit legătura dintre îndulcitorii artificiali și bolile de inimă

O asociere directă între consumul mai mare de îndulcitori artificiali și riscul crescut de boli cardiovasculare (inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral), a fost descoperită în urma unei cercetări ample realizate în Franța.

Îndulcitorii artificiali, care fac parte din clasa de aditivi alimentari, sunt folosiți pe scară largă ca alternative fără calorii sau cu un conținut scăzut de calorii, la zahăr. Se găsesc în mii de produse din întreaga lume și sunt deosebit de comuni în alimentele ultraprocesate, cum ar fi băuturile îndulcite artificial, unele gustări și semi-preparatele congelate cu conținut scăzut de calorii.

Mai multe studii au legat deja consumul de îndulcitori artificiali de creșterea în greutate, hipertensiune arterială și inflamație. Însă, până acum, rolul îndulcitorilor artificiali în creșterea riscului bolilor cardiovasculare nu era concludent.

Pentru a investiga acest lucru, o echipă de cercetători de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (Inserm) și colegii săi au analizat datele de la 103.388 de participanți, cu vârsta medie de 42 de ani, 80% fiind femei, din cadrul studiul NutriNet-Santé, lansat în Franța în 2009, cu rolul de a  investiga relațiile dintre nutriție și sănătate.

Aporturile alimentare și consumul de îndulcitori artificiali au fost evaluate prin înregistrări alimentare repetate făcute de consumatori la fiecare 24 de ore. A fost luată în considerare o gamă de factori de sănătate, stil de viață și factori socio-demografici.

În analiză au fost incluși îndulcitori artificiali din toate sursele alimentare (băuturi, produse lactate, îndulcitori de masă etc.) și au fost clasificați după tipul acestora (aspartam, sucraloză și acesulfam de potasiu).

Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu un aport mediu de 42,46 mg/zi (aproximativ un plic individual de îndulcitor de masă sau 100 ml de băutură carbogazoasă dietetică). Printre participanții care au consumat îndulcitori artificiali, aporturile medii pentru categoriile de consum scăzut și ridicat au fost de 7,46 și, respectiv, 77,62 mg/zi,

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de nouă ani, au avut loc 1.502 de evenimente cardiovasculare. Acestea au inclus atac de cord, angina pectorală, angioplastie (o procedură de lărgire a arterelor blocate sau îngustate ale inimii), atac ischemic tranzitoriu și accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că un consum total de îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare (rata absolută de 346 la 100.000 persoane/an la consumatorii mai mari și 314 la 100.000 persoane/an la non-consumatori).

Îndulcitorii artificiali au fost asociați în mod special cu riscul de boală cerebrovasculară (rate absolute 195 și 150 la 100.000 persoane/an la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori). Consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral (186 și 151 la 100.000 persoane/an, la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori), în timp ce acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost asociate cu risc crescut de boală coronariană (acesulfam de potasiu: 167 și 164 la 100.000 persoană/an; sucraloză: 271 și 161 la 100.000 persoană/an la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori).

În comparație cu non-consumatorii, consumatorii mari au avut tendința de a fi mai tineri, de a fi mai puțin activi fizic, de a avea un indice de masă corporală (IMC) mai mare, de a fuma și de a urma o dietă de slăbire. De asemenea, au avut un aport energetic total mai scăzut și un aport mai mic de alcool, carbohidrați, grăsimi saturate și polinesaturate, fibre, fructe și legume și un aport mai mare de sodiu, carne roșie și procesată, produse lactate și băuturi fără zahăr adăugat. Anchetatorii au luat în considerare toate aceste diferențe în analizele lor.

Acesta a fost un studiu amplu care a evaluat consumul indivizilor de îndulcitori artificiali folosind date precise, de înaltă calitate, iar rezultatele sunt în concordanță cu alte studii care leagă expunerea la îndulcitori artificiali cu mai mulți markeri ai sănătății precare.

Acest studiu oferă perspective cheie în contextul reevaluării îndulcitorilor artificiali, efectuată în prezent de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de sănătate.

Studiul a fost publicat în The BMJ.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente