Dacă locuiești în apropierea unui drum aglomerat, îți poate crește nivelul de stres și îți poate fi afectat somnul. Când suntem stresați și nu dormim bine, putem avea un risc mai mare de a dezvolta tinitus.
Într-un nou studiu, cu date provenind de la 3,5 milioane de danezi, cercetătorii de la Departamentul de Cercetare Clinică și de la Institutul Mærsk Mc-Kinney Møller de la Universitatea din Danemarca de Sud (SDU) au descoperit că, cu cât locuitorii danezi sunt expuși la mai mult zgomot datorat traficului, cu atât sunt mai expuși riscului de a dezvolta tinitus.
Riscul crește odată cu nivelul de zgomot
Zgomotul din trafic este din ce în ce mai recunoscut ca dăunător al sănătății umane, fiind o sursă tot mai mare de îngrijorare în rândul populației generale. În Europa, peste 100 de milioane de oameni sunt expuși la zgomotul rutier peste pragul de 55 decibeli (dB), stabilit de legislația UE privind Directiva privind zgomotul ambiental.
Expunerea la zgomotul rutier este dăunătoare sănătății umane prin activarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, urmată de niveluri crescute de hormoni de stres. În plus, expunerea la zgomot pe timp de noapte poate afecta calitatea și durata somnului, care sunt cruciale pentru restabilirea fiziologică și mentală.
Tinitusul este o tulburare foarte frecventă caracterizată prin percepția sunetului în urechi sau cap, în absența unei surse externe de sunet. Studiile epidemiologice din întreaga lume au raportat că prevalența tinitusului variază între 5% și 43%. Cu toate acestea, nu există un criteriu standard pentru diagnosticul tinitusului, iar eterogenitatea bolii în ceea ce privește severitatea și impactul este substanțială.
Deși mulți oameni se pot obișnui cu această boală, alții sunt grav afectați de tulburare chiar și după ce au solicitat tratament medical. Pierderea auzului și alte afecțiuni ale urechii medii sunt principalii factori de risc pentru tinitus. Tinitusul este considerat un factor de stres în sine, ceea ce duce la creșterea suferinței psihologice.
Mai multe studii sugerează, de asemenea, un mecanism invers, în care situațiile stresante și tulburările de somn preced apariția tinitusului și contribuie la tranziția de la simptomele ușoare la cele severe.
„Întrucât stresul și tulburările de somn sunt propuse drept mecanisme cheie din spatele efectelor nocive ale zgomotului, presupunem că zgomotul rutier poate afecta debutul și severitatea tinitusului”, a spus dr. Manuella Lech Cantuaria, profesor asistent la Institutul Mærsk Mc-Kinney-Møller și afiliat Departamentului de Cercetare Clinică de la SDU. “Cu toate acestea, în măsura cunoștințelor noastre, niciun studiu longitudinal nu a investigat efectul zgomotului din traficul rezidențial asupra tinitusului sau a altor rezultate auditive.”, a adăugat ea.
În acest context, cercetătorii au efectuat un studiu de cohortă la nivel național, incluzând toți rezidenții cu vârsta peste 30 de ani care trăiesc în Danemarca între ianuarie 2000 și decembrie 2017. Este pentru prima dată când cercetătorii au găsit o legătură între expunerea la zgomotul rutier din zonele rezidențiale și rezultatele legate de auz.
„În datele noastre, am găsit 40.692 de cazuri de tinitus și putem vedea că pentru fiecare 10 dB mai mult zgomot în zona rezidențială, riscul de a dezvolta tinitus crește cu 6%”, a spus dr. Cantuaria.
„Este alarmant că zgomotul pare să crească riscul de tinitus, boli cardiovasculare și demență, printre alte boli. Este nevoie de un accent mai mare asupra importanței zgomotului din trafic pentru sănătate”, a spus dr. Jesper Hvass Schmidt, cercetător la Universitatea din Danemarca de Sud și Spitalul Universitar Odense.
Cercetătorii cred că zgomotul rutier pe timp de noapte poate fi și mai rău pentru sănătate. Ne afectează somnul, care este atât de important pentru restabilirea sănătății noastre fizice și mentale.
“Există diferite lucruri pe care le puteți face pentru a reduce zgomotul în casele lor, de exemplu să dormiți într-o cameră care nu este orientată spre drum sau instalând ferestre izolate fonic. Dar nu toată lumea are aceste opțiuni. De aceea, este necesar ca zgomotul rutier să fie considerat un factor de risc pentru sănătate, care trebuie luat în considerare în planificarea urbană și deciziile politice.”, a concluzionat dr. Cantuaria.
Rezultatele studiului au apărut în revista Environmental Health Perspectives.
Articol de Cristina Zarioiu