HomeHealthPot dozele mari de vitamina D să prevină diabetul?

Pot dozele mari de vitamina D să prevină diabetul?

Suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de diabet pentru cei peste 10 milioane de adulți cu prediabet din întreaga lume.

Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge care sunt mai mari decât ceea ce este considerat normal, dar nu suficient de ridicate pentru a fi diagnosticate ca diabet de tip 2.

Este o afecțiune comună – aproximativ 1 din 3 adulți americani au prediabet, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Vestea bună este că persoanele cu prediabet pot încă preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă disponibilă în (sau adăugată la) unele alimente, ca supliment sau produsă de organism atunci când razele ultraviolete de la lumina soarelui ating pielea. Vitamina D are multe funcții în organism, inclusiv un rol în secreția de insulină și metabolismul glucozei. Studiile observaționale au descoperit o asociere între un nivel scăzut de vitamina D în sânge și riscul crescut de a dezvolta diabet.

Cercetătorii de la Centrul Medical Tufts din Boston au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a trei studii clinice care compară impactul suplimentelor de vitamina D asupra riscului de diabet. Studiile au inclus adulți care au luat 4.000 UI de suplimente de vitamina D/zi pe o perioadă de trei ani. Astfel, în cadrul studiului au avut 2.097 de participanți care au luat suplimente de vitamina D și 2.093 care au primit un placebo.

Rezultatele studiului privind vitamina D și riscul de diabet de tip 2

În timpul procesului, 475 de persoane (sau aproximativ 22%), din grupul cu vitamina D au primit un diagnostic de diabet zaharat și 524 de persoane (sau aproximativ 25%) din grupul placebo au primit un diagnostic de diabet zaharat, ceea ce reprezintă o reducere relativă a riscului cu 15%. Potrivit autorilor, extrapolarea descoperirilor lor la cei peste 374 de milioane de adulți din întreaga lume care au prediabet subliniază că suplimentele de vitamina D ar putea fi o modalitate economică de a întârzia diabetul de tip 2 la peste 10 milioane de persoane din întreaga lume care suferă de prediabet.

Câteva precauții cu privire la studiul vitaminei D

Cercetătorii nu au examinat siguranța, deoarece parametrii studiului au exclus copiii, femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții spitalizați, cei cu boală renală în stadiu terminal și HIV.

Există diferențe importante între suplimente și terapie. Suplimentarea cu vitamina D de 10 până la 20 mcg (400 până la 800 UI) pe zi poate fi aplicată în siguranță la nivel de populație pentru a preveni bolile osoase. Terapia cu doze foarte mari de vitamina D ar putea preveni diabetul de tip 2 la unii pacienți, dar poate provoca și rău.” , au spus cercetătorii.

Studiul a inclus persoane cu risc crescut de diabet de tip 2, astfel încât rezultatele nu pot fi generalizate pentru populația generală.

Aceste studii sunt interesante, iar rezultatele ar trebui să determine investigații suplimentare sub forma unor studii randomizate mari”, a concluzionat dr. Rose Lin, endocrinolog la Providence Saint John’s Health Center din California.

Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Articol de Cristina Zarioiu

 

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente