HomeHealthCercetatorii germani vor crește porci pentru transplanturi de inimă

Cercetatorii germani vor crește porci pentru transplanturi de inimă

Oamenii de știință din Germania au în plan să cloneze și apoi să crească anul acesta porci modificați genetic cu scopul de a servi drept donatori de inimă pentru oameni.

O echipă de la Universitatea de Medicină din Maryland a transplantat luna trecută o inimă de la un porc cu zece modificări unui om bolnav. Doctorii spun că pacientul răspunde bine, deși există riscuri de infecție, respingere a organelor sau hipertensiune arterială.

Eckhard Wolf, om de știință la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, a declarat că echipa sa își propune ca noua specie, modificată din rasa Insulei Auckland, să fie pregătită pentru testele de transplant până în anul 2025. „Conceptul nostru este de a continua cu un model mai simplu, și anume cu cinci modificări genetice”, a declarant acesta.

Wolf cercetează transplanturi de la animal la om, procedeu cunoscut sub denumirea de xenotransplant, de mai bine de 20 de ani și a spus că echipa sa are în plan folosirea unei tehnologii de clonare încă ineficientă pentru a genera doar „animalele fondatoare”, din care vor fi crescute viitoare generații identice genetic.

Prima generație ar trebui să se nască anul acesta, iar inimile lor vor fi testate pe babuini înainte ca echipa să ceară aprobarea pentru un studiu clinic realizat pe oameni peste doi sau trei ani, declară acesta.

Transplanturile sunt folosite pentru oamenii care nu au alte opțiuni de tratament și care se află pe o listă de așteptare care număra aproximativ 8.500 de persoane în Germania la sfârșitul anului 2021, potrivit datelor de la Fundația pentru Transplant de Organe din țară.

Susținătorii lui Wolf spun că donatorii de animale ar putea contribui la scurtarea acestei liste, dar oponenții spun că tehnologia califică drepturile animalelor, degradând efectiv porcii la statutul de fabrici de organe, în timp ce maimuțele folosite în experimentele de transplant mor în agonie.

Kristina Berchtold, un purtător de cuvânt al filialei din München a Asociației Germane pentru Protecția Animalelor, spune că practica este „foarte discutabilă din punct de vedere etic”.

„Animalele nu ar trebui să servească drept piese de schimb pentru oameni”, a spus ea. „Un animal de companie, un așa-zis animal de fermă, o clonă sau un animal născut natural au toate aceleași nevoi, temeri și, de asemenea, drepturi.”

În luna februarie a anului 2019, o petiție a grupului de presiune german Doctors Against Animal Experiments care cere interzicerea cercetării xenotransplantului a strâns peste 57.000 de semnături.

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente