Factorii de stres, depresia și anxietatea pot declanșa schimbări în biochimia și funcționarea creierului nostru. Ele pot conduce inclusiv la modificări genetice care pot afecta atât sănătatea noastră, cât și pe cea a generațiilor viitoare, prin alterări epigenetice.
Din nefericire, doar un mic procent de oameni conștientizează rolul pe care gândurile îl au asupra tuturor proceselor biologice ce asigură buna funcționare a organismului uman.
Acest articol expune o serie de concluzii semnificative punctate într-un studiu realizat de către Dr. Caroline Leaf, patolog în comunicare și cercetător în neuroștiință cognitivă. Lucrarea discută beneficiile unui stil de viață ce încorporează mecanisme sănătoase de gestionare a psihicului și enumeră 5 pași testați care vor fi detaliați mai jos.
Una dintre cele mai însemnate contribuții pe care Dr. Leaf o aduce domeniului de neuroștiință o reprezintă distincția între cele două entități interconectate: creierul și mintea.
Teza susținută de Dr. Leaf demonstrează faptul că mintea folosește creierul, iar creierul îi răspunde.
Mintea este partea care generează energie în creier prin procesele de gândire, simțire și alegere. În cuprinsul studiului, Dr. Leaf demonstrează această conexiune cu ajutorul Electroencefalogramelor cantitative folosite pentru a măsura activitatea creierului. Aceasta este transpusă mai departe în structuri fizice alcătuite din proteine și conduce astfel la modificarea structurală a creierului. Procesul se datorează unui fenomen numit neuroplasticitate.
Creierul este extrem de complex și de receptiv la stimuli, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când este stimulat de către minte răspunde în diverse moduri care sunt transpuse in schimbări neurochimice, electromagnetice și genetice.
Noile structuri generate au un impact direct asupra modului în care gândurile sunt alcătuite.
Astfel, creierul se schimbă cu fiecare experiență pe care o avem, mintea e influențată la rândul ei de aceste schimbări, iar împreună dictează modul în care percepem și experimentăm viața.
Un stil de viață sănătos, în care dieta și aportul fizic sunt luate în considerare, iar gândurile și acțiunile sunt atent monitorizate, schimbă complet modul în care stresul, anxietatea, furia și mai ales depresia ne impactează viața. Prin contrast, suprimarea gândurilor sau nutrirea gândurilor toxice și necontrolate induc un nivel ușor de inflamație în corp și în creier.
În studiul realizat de Dr. Leaf, consecințele unui stil de viață dominat de stres și alți stimuli negativi au fost evaluate în subiecții testați prin analiza de markeri precum: cortizol, factori inflamatori, Electroencefalograme cantitative sau măsurarea dimensiunii telomerilor.
Aceasta a demonstrat cum subiecții din grupul experimental au beneficiat de o îmbunătățire în sănătatea psihică a creierului, a testelor sangvine și a telomerilor prin folosirea tehnicilor de management al minții. Ele constau în parcurgerea următorilor 5 pași:
- Conștientizarea gândurilor
Prima etapă se referă la concentrarea atenției asupra mediului psihologic care se formează la nivelul minții, pentru a observa cum ne afectează din punct de vedere emoțional și fizic.
De exemplu, pentru persoanele care încearcă să reducă anxietatea, primul pas este conceput pentru a aduce la suprafață toate semnalele care o declanșează.
Pasul trebuie practicat cu ponderență, pentru o perioadă de 7-30 de minute pe zi.
- Reflectarea
Reflectarea vine însoțită de întrebarea „De ce?”.
Acesta este pasul unde începem să ne concentrăm pe ceea ce încercăm să învățăm, fie că este vorba despre controlarea anxietății, sau că ne pregătim pentru un interviu ori încercăm să depășim o situație dificilă.
Este important să observăm într-un mod detașat ce gânduri încep să apară și ce informații putem să culegem despre ele, dacă există anumite amintiri pe care le asociem cu acestea.
- Scrierea
Deși de departe primii doi pași sunt cei mai solicitanți, introspecția nu este o activitate ușoară. Pasul presupune ca totul sa fie scris pe hârtie.
O lucrare de cercetare publicată de Cambridge explică nenumăratele beneficii pe care le are exprimarea prin scris și cum activează anumite părți din creier.
Beneficiile includ fluența cognitivă, abilitatea de a ajunge la rezultate analizate într-un mod obiectiv, reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcțiilor hepatice, pulmonare și funcționarea optimă a sistemul imunitar.
- Reconceptualizarea
Acest pas presupune analizarea a ceea ce am scris și reformularea gândurilor în așa fel încât să înlăturam afecțiunea din emoții și să exersăm reziliența.
Astfel, este important să înlocuim gândurile care vin nefiltrate și în mod automat cu gânduri mai solide și necontrolate de emoții.
Concret, acest pas se referă la identificarea unei alternative mai bune, formulate mai responsabil în detrimentul unor emoții copleșitoare.
- Acționarea
Ultimul pas este sa punem în balanță tot ce scriem și reconceptualizăm în așa fel încât să putem găsi metoda/acțiunea pe care o putem pune în aplicare de fiecare dată atunci când tind sa reapară gândurile necontrolate. Fie că repetăm frazele puternice pe care le-am formulat în pasul 4, fie că parcurgem o serie de exerciții de respirație sau de detașare emoțională, prin formularea unei perspective lipsită de emoții copleșitoare.
Noi gânduri sunt generate pe parcursul a 21 de zile, iar acestea sunt transformate în obiceiuri după o perioadă de 63 de zile. În scopul obținerii rezultatelor indicate de Dr. Leaf, cei 5 pași trebuie să fie repetați pe durata unui ciclu de 21 de zile, iar ciclul este repetat de 3 ori, în total 63 de zile.
În concluzie, nu doar sănătatea fizică, ci și sănătatea psihică vin în urma unui stil de viață sănătos, în care sunt adoptate mecanisme de ghidare a minții și a modului de gândire. În condiții de stres cronic și anxietate, atât structura creierului cât și procesele biologice de absorbție a nutrienților, digestia, funcția hepatică se modifică. De aceea, cea mai eficientă este o abordare holistică a stilului de viață unde dieta, sportul, dar și sănătatea psihică sunt atent monitorizate.
Articol de Roxana Mirică