Noi cercetări au descoperit că comoțiile repetate pot îngroșa structura oaselor craniului. Studiile anterioare au arătat leziuni ale creierului în urma comoției cerebrale, dar nu a fost investigat învelișul protector al creierului.
Un studiu condus de profesorul asociat Bridgette Semple de la Departamentul de Neuroscience al Școlii Clinice Centrale a Universității Monash, a constatat că comoțiile repetate au dus la oase mai groase și mai dense ale craniului.
Nu este clar dacă această îngroșare a craniului este un lucru bun sau un lucru rău. În teorie, un craniu mai gros este un craniu mai puternic, ceea ce sugerează că aceasta ar putea fi încercarea osului de a proteja creierul de impacturile ulterioare.
„Acest fenomen este o enigmă”, a spus profesorul asociat Semple. „După cum știm, comoțiile repetate pot avea consecințe negative asupra structurii și funcției creierului. Oricum, comoția nu este niciodată un lucru bun.”
Echipa speră că modificările microstructurale ale craniului cauzate de comoție sunt acum luate în considerare de către cercetătorii din domeniu pentru a înțelege mai bine modul în care comoțiile afectează întregul corp.
Comoția este o formă de leziune cerebrală traumatică ușoară, iar comoțiile repetate au fost legate de consecințe neurologice pe termen lung.
Cele mai multe studii se concentrează pe înțelegerea modului în care aceste leziuni ale capului afectează creierul și funcția acestuia – dar ele ignoră în mare măsură oasele craniului de deasupra care protejează creierul.
Deși oasele sunt considerate în principal o componentă structurală a corpului uman, oasele sunt de fapt țesuturi vii active care pot răspunde la forțele mecanice aplicate.
Profesorul colaborator al studiului, Melinda Fitzgerald, de la Universitatea Curtin și Institutul Perron din Australia de Vest, a arătat anterior că impacturile repetate ale loviturilor duc la probleme de memorie și leziuni cerebrale.
În acest nou studiu, tehnicile de neuroimagistică de înaltă rezoluție și colorarea țesuturilor au fost utilizate într-un model preclinic și au evidențiat o creștere a grosimii și densității osoase, în imediata apropiere a locului de vătămare.
„Am ignorat potențiala influență a craniului în modul în care impactul conmozional poate afecta creierul”, a spus profesorul asociat Semple. „Aceste noi descoperiri evidențiază faptul că craniul poate fi un factor important care afectează consecințele comoțiilor cerebrale repetate pentru indivizi.”
Sunt planificate studii viitoare, cu profesorul colaborator și expert în oase Natalie Sims de la Institutul de Cercetări Medicale St Vincent din Melbourne, pentru a înțelege dacă un craniu îngroșat rezultat din comoții cerebrale repetate modifică transmiterea forței de impact prin craniu și în țesutul cerebral vulnerabil de dedesubt.
Articol de Izabela Constantin