HomeHealthO nouă variantă Omnicron se răspândește

O nouă variantă Omnicron se răspândește

BA.4.6, o subvariantă a variantei Omicron, care s-a extins rapid  în SUA, este acum confirmată că se răspândește în Marea Britanie.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, BA.4.6 reprezintă acum mai mult de 9% din cazurile recente din SUA, iar in Maria Britanie procentul a crescut de la 3,3% (pe data de 14 august) la 9% (în prezent). Varianta a fost identificată și în alte câteva țări din întreaga lume.

BA.4.6 poate fi o variantă recombinantă

BA.4.6 este un descendent al variantei BA.4 a lui Omicron. BA.4 a fost detectat pentru prima dată în ianuarie 2022 în Africa de Sud și de atunci s-a răspândit în întreaga lume alături de varianta BA.5. Nu este complet clar cum a apărut BA.4.6, dar este posibil să fie o variantă recombinantă. Recombinarea are loc atunci când două variante diferite de SARS-CoV-2 infectează aceeași persoană, în același timp.

Chiar dacă este similară cu BA.4 în multe privințe, această ultimă variantă poartă o mutație a proteinei spike, o proteină de la suprafața virusului care îi permite să intre în celulele noastre. Această mutație, R346T, a fost observată în alte variante, ceea ce înseamnă că e rezistentă la anticorpii dobândiți prin vaccinare sau din infecția anterioară.

Severitate, infecțiozitate și evaziune imunitară

Din fericire, infecțiile cu Omicron provoacă, în general, forme mai puțin grave și au fost observate mai puține decese decât în cazul variantele anterioare. Este de așteptat ca acest lucru să se aplice și pentru BA.4.6, mai ales că nu au existat încă rapoarte că această subvariantă cauzează simptome mai severe.

Dar se știe și că subvariantele Omicron tind să fie mai transmisibile decât variantele anterioare. BA.4.6 pare să se răspândească chiar mai repede. Estimările timpurii de până acum arată că BA.4.6 se reproduce mai repede în stadiile incipiente ale infecției și are o rată de creștere mai mare decât BA.5.

Universitatea din Oxford a raportat că persoanele care au primit trei doze din vaccinul original Pfizer împotriva COVID produc mai puțini anticorpi ca răspuns la BA.4.6 decât la BA.4 sau BA.5.

Vaccinarea este cheia

Apariția BA.4.6 și a altor variante noi este îngrijorătoare. Arată că virusul este încă prezent și găsește noi modalități de a trece peste răspunsul nostru imunitar de la vaccinare și de la infecții anterioare.

Se știe că cei care au avut COVID anterior pot contracta din nou virusul, iar acest lucru a fost valabil în special pentru Omicron. În unele cazuri, episoadele ulterioare pot fi mai grave.

Dar vaccinarea continuă să ofere o bună protecție împotriva formelor severe și este încă cea mai bună armă pentru a lupta împotriva COVID. Aprobarea recentă a booster-elor bivalente este o veste bună. Dincolo de aceasta, dezvoltarea de vaccinuri multivalente împotriva coronavirusului care vizează mai multe variante ar putea oferi o protecție și mai durabilă.

Monitorizarea atentă a noilor variante, inclusiv BA.4.6, este necesară, deoarece acestea ar putea duce la următorul val de pandemie de COVID.

E indicat să rămânem precauți și să respectăm orice măsuri de sănătate publică în vigoare pentru a preveni răspândirea a ceea ce rămâne încă, un virus foarte contagios.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente