Consumul de ceai negru, verde sau oolong ar putea avea mai multe beneficii decât un simplu boost de energie. O anumită cantitate ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, conform unei noi cercetări.
Consumul a cel puțin patru căni pe zi din oricare dintre aceste ceaiuri a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 pe o perioadă medie de 10 ani, potrivit ultimei cercetări care va fi prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Stockholm, la final de septembrie.
“Relația dintre consumul de ceai și riscul de diabet de tip 2 a fost studiată anterior, dar rezultatele au fost inconsecvente. În schimb, studiul nostru a arătat că asocierea dintre consumul de ceai și diabetul de tip 2 depinde de cantitatea de ceai consumată. Doar un consum suficient de ceai poate arăta efecte clinice”, a spus Xiaying Li, primul autor al cercetării de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan din China.
În cadrul studiului s-a făcut o revizuire sistematică a 19 studii de cohortă care au implicat mai mult de 1 milion de adulți din opt țări (China, SUA, Finlanda, Japonia, Regatul Unit, Singapore, Olanda și Franța) și au fost urmăriți participanți care au băut mai puțin de o ceașcă de ceai pe zi, una până la trei căni pe zi, patru sau mai mult.
În general, meta-analiza a găsit o asociere liniară între consumul de ceai și riscul de diabet de tip 2, fiecare ceașcă de ceai consumată pe zi reducând riscul de a dezvolta această afecțiune cu aproximativ 1%. În comparație cu adulții care nu au băut ceai, cei care au consumat 1-3 căni pe zi au redus riscul cu 4%, iar cei care au băut cel puțin 4 căni în fiecare zi au redus riscul cu 17%.
Aceste corelări au fost menținute indiferent de tipul de ceai pe care participanții l-au băut, de sexul lor sau de țara unde locuiau. Acest lucru sugerează că un rol major îl are cantitatea de ceai consumată, mai degrabă decât orice alt factor.
“Deși trebuie făcute mai multe cercetări pentru a determina doza exactă și mecanismele din spatele acestor observații, descoperirile noastre sugerează că un consum de ceai este benefic în reducerea riscului de diabet de tip 2, dar numai în doze mari (cel puțin 4 căni pe zi). Pe baza constatărilor noastre, aș sfătui publicul să consume mai mult ceai în viața de zi cu zi, dacă este cazul”, a spus Li.
“Este posibil ca anumite componente din ceai, cum ar fi polifenolii, să reducă nivelul de glucoză din sânge, dar poate fi necesară o cantitate suficientă din acești compuși bioactivi pentru a fi eficienți. » a adăugat el.
Polifenolii sunt substanțe care se găsesc în multe plante și dau culoarea unor flori, fructe și legume. Potrivit Institutului Național al Cancerului polifenolii au proprietăți antioxidante, care pot ajuta la prevenirea sau întârzierea deteriorării celulelor din organism. Substanțele bioactive sunt nutrienți din alimente care afectează modul în care funcționează organismul.
Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc care este făcut din aceeași plantă folosită pentru a face ceaiuri verzi și negre. Diferența constă în modul în care este procesat ceaiul – ceaiul verde nu are voie să oxideze mult, ceaiul negru este lăsat să oxideze până devine negru, iar ceaiul oolong este parțial oxidat.
În ciuda constatărilor importante, autorii au notat că studiul este momentan observațional.
Articol de Cristina Zarioiu