Mai mulți oameni de știință de la Universitatea din Manchester care lucrează în cadrul Centrului de studii clinice de la Royal Manchester Children’s Hospital susțin că au găsit o nouă terapie pentru copiii foarte mici cu o formă moderată până la severă a unei afecțiuni comune a pielii. Medicamentul s-a dovedit a fi sigur și eficient într-un studiu internațional.
O cură de 16 săptămâni de dupilumab, acest medicament care vizează o cale imună cheie în alergii, a adus la mai mult de jumătate dintre copiii implicați în studiu o reducere cu cel puțin 75% a semnelor de eczemă și reduceri foarte semnificative ale mâncărimii, îmbunătățindu-le calitatea somnului.
Acesta este primul studiu la scară largă, randomizat, controlat cu placebo al unui anticorp monoclonal în orice boală de piele, inclusiv eczemă, la copii de până la 6 luni. Studiul a inclus 31 de locații din Europa și America de Nord.
Eczema, cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin piele roșie, uscată și mâncărime, care poate afecta profund viața pacienților afectați și a familiilor acestora.
Se estimează că 19% sau mai mult din toți copiii sub 6 ani au eczeme și 85 până la 90% dintre persoanele afectate în general de eczemă au debutul bolii în primii cinci ani de viață.
Mâncărimea debilitantă a copiilor duce la tulburări de somn, o dezvoltare neurocognitivă slabă și, în medie, cu aproximativ o noapte întreagă de somn pierdută pe săptămână.
„Abilitatea de a lua acest medicament va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții sugarilor și copiilor mici care suferă enorm de această boală”, a spus autorul principal al studiului Amy Paller. „Dermatita atopică sau eczema este mult mai mult decât mâncărimi ale pielii. Este o boală devastatoare. Calitatea vieții persoanelor afectate de eczemă severă – nu numai pentru copil, ci și pentru părinți – este echivalentă cu multe boli care pun viața în pericol.”
Ca rezultat al acestui studiu, acest medicament este acum disponibil pentru sugari și preșcolari la vârsta de 6 luni. Are „un profil de siguranță remarcabil” și nici măcar nu necesită teste de laborator înainte de a începe tratamentul, a spus Paller.
Deși jumătate până la două treimi dintre copiii mici cu eczemă au simptome ușoare, care pot fi tratate cu unguent cu steroizi și creme hidratante, cealaltă treime sau mai mulți au o boală moderată până la severă și necesită un tratament mai agresiv.
Acest medicament s-a dovedit, de asemenea, eficient pentru tratarea astmului, a manifestărilor gastrointestinale ale alergiei și a altor probleme mediate de alergii, dar nu este încă aprobat pentru aceste indicații la sugari și copii mici.
Articol de Izabela Constantin