HomeGourmetConsumul unui avocado pe zi îți poate scădea colesterolul

Consumul unui avocado pe zi îți poate scădea colesterolul

Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association a evaluat impactul pe care îl are consumul unui avocado pe zi, în comparație cu o dietă obișnuită care nu include acest fruct. Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat un avocado zilnic au avut niveluri mai scăzute ale „colesterolului rău”.

Avocado – o sursă de fibre, lipide, vitamine și grăsimi mono-nesaturate.

Grăsimile sunt esențiale pentru organism, întrucât oferă energie, reglează temperatura corpului, contribuie la reglarea hormonilor și la fertilitate. De asemenea, furnizează acizi grași esențiali, permițând absorbția vitaminelor. Avocado este o sursă de fibre, de vitamine (B9, C, K) și în special de acizi grași mononesaturați. Acizii grași mononesaturați se găsesc sub formă de acid oleic și au ca efect scăderea nivelului “colesterolului rău” (LDL), care are efecte negative asupra sănătății, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala coronariană.

În plus, avocado este singurul fruct care conține lipide, asigurând senzația de sațietate.

Beneficiile unui avocado pe zi.

Studiul în cauză a examinat beneficiile pentru sănătate ale consumului unui avocado pe zi, timp de șase luni. Cercetătorii au efectuat un experiment care a implicat mai mult de 1.000 de participanți care s-au confruntat cu exces de greutate sau obezitate, respectiv cu o circumferință ridicată a taliei. Jumătate au fost instruiți să mănânce un avocado în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate și-a continuat dieta obișnuită, limitându-și consumul de avocado la mai puțin de două fructe pe lună.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă un consum zilnic de avocado i-a ajutat pe participanți să reducă grăsimea abdominală (în comparație cu cei care au urmat dieta obișnuită). Ei au analizat, de asemenea, impactul pe care acest consum zilnic îl are asupra mai multor alte arii de sănătate, inclusiv nivelul de colesterol, greutatea corporală și indicele de masă corporală.

La finalul studiului, rezultatele au arătat că nu există  diferențe semnificative între cele două grupuri, în ceea ce privește efectul pe care consumul de avocado îl are asupra grăsimii abdominale, grăsimii hepatice sau circumferinței taliei la persoanele supraponderale sau obeze.

În schimb, cei care au consumat avocado în mod constant au înregistrat scăderi ale colesterolului total și a „colesterolului negativ” (LDL), în comparație cu cei care au urmat dieta obișnuită. Cercetătorii au concluzionat că fibrele din avocado pot contribui la scăderea nivelului de colesterol, un singur fruct putând avea aproximativ 3,3 g de fibre solubile.

În ceea ce privește dieta, grupul care a consumat un avocado pe zi a avut scoruri mai mari ale indicelui alimentației sănătoase (niveluri mai mari de fibre și grăsimi sănătoase și niveluri mai scăzute de carbohidrați și proteine).

În plus, cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă între grupuri în ceea ce privește creșterea în greutate, ceea ce indică faptul că încorporarea unui avocado zilnic nu a contribuit la un surplus în greutate, dar nici la o scădere.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente