În comparație cu adulții, copiii învață rapid, creierul lor în curs de dezvoltare absorbind informații într-un ritm uluitor. Într-un fel, neuronii lor nu numai că integrează mai ușor cunoștințe noi, dar le rețin în conformitate, chiar și atunci când apar experiențe noi. Acum, o echipă de neurologi de la Universitatea din Regensburg din Germania și Universitatea Brown din SUA au descoperit ce face creierul tânăr să fie atât de eficient.
Totul se datorează unei substanțe chimice din creier cunoscută sub numele de GABA (acid gamma-aminobutiric) care crește la copii în timpul și după învățare, transformând creierul lor tânăr în „super-bureți”.
“Se presupune adesea că cei mici învață mai eficient decât adulții, deși sprijinul științific pentru această presupunere a fost, în cel mai bun caz, slab”, a spus coautorul studiului Takeo Watanabe, psiholog cognitiv de la Universitatea Brown.
Căutând mecanismele cerebrale implicate, echipa a folosit o tehnică avansată de neuroimagistică numită MRS funcțional (fMRS) pentru a măsura indirect concentrațiile de GABA din cortexul vizual al copiilor în timpul unei activități de învățare vizuală, pentru a vedea cum diferă de cea a adulților.
Măsurătorile au fost efectuate la 55 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani și la 56 de adulți cu vârsta între 18 și 35 de ani, acoperind trei perioade diferite: înainte de începerea sarcinii de învățare vizuală, în timpul procesului de învățare și după încheierea activității.
Rezultatele au arătat că nivelurile de GABA la adulți rămân constante pe parcursul întregului experiment. Între timp, nivelurile de GABA la copii au crescut.
“Ceea ce am descoperit este o creștere rapidă a GABA la copii, asociată cu învățarea”, a spus Watanabe. Nivelurile ridicate de GABA au persistat nu doar în timpul învățării, cu și în perioada post-învățare.
GABA este un mesager chimic din creier cunoscut ca fiind important în procesul de învățare a informațiilor noi. De asemenea, joacă un rol cheie în stabilizare, o „perioadă de răcire” după învățare prin care noile rețele neuronale fragile sunt consolidate și informațiile sunt stocate cu success.
Dar dacă se învață ceva nou în timpul perioadei de răcire, apare un fenomen numit „interferență retrogradă”, în care informațiile învățate anterior sunt suprascrise sau distruse – se scurg din creierul nostru.
S-a descoperit că adulții aveau nevoie de o „perioadă de răcire” de o oră pentru a permite stabilizarea. Cu toate acestea, copiii au putut să învețe din nou în decurs de 10 minute fără a anula ceea ce au învățat anterior.
“Am descoperit că rezistența la interferența retrogradă și, prin urmare, stabilizarea a avut loc într-adevăr, la câteva minute după terminarea antrenamentului la copii, în timp ce învățarea a fost într-o stare fragilă la adulți timp de cel puțin o oră după antrenament“, au scris cercetătorii în lucrarea lor.
“Această stabilizare rapidă a învățării la copii le permite acestora să învețe mai multe lucruri într-o anumită perioadă de timp și face ca învățarea la cei mici să fie mai eficientă decât la adulți”, a explicat psihologul și specialistul în neuroștiință cognitiv Sebastian Frank, de la Universitatea Regensburg în Germania.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că sesiunile consecutive de învățare păreau să crească și mai mult concentrația de GABA la copii, permițând o stabilizare și mai rapidă a învățării anterioare.
„ Prin urmare, rezultatele noastre indică faptul că GABA este un jucător cheie în eficientizarea învățării la copii”, a spus Frank.
Deși trebuie remarcat faptul că acest studiu a fost realizat în învățarea vizuală, Watanabe consideră că aceste rezultate ar putea fi generalizate la alte tipuri de învățare care implică memorie.
Aceste descoperiri ar putea fi folosite pentru a ajuta adulții să învețe mai eficient. „De exemplu, o nouă tehnologie sau terapie ar putea fi dezvoltată pentru a crește cantitatea de GABA în creierul adulților. Aceasta este o posibilă aplicație”, a spus Watanabe.
Această cercetare a fost publicată în Current Biology.
Articol de Cristina Zarioiu