HomeEditorialDouă treimi din ghețari se vor topi până în 2100, arată un...

Două treimi din ghețari se vor topi până în 2100, arată un nou studiu

Studiul a fost realizat prin inspectarea a 215.000 de ghețari de pe uscat din întreaga lume.

Schimbările climatice sunt o problemă de mediu primordială a secolului nostru și se înrăutățește pe zi ce trece. Topirea ghețarilor crește temperaturile de pe Pământ și provoacă frig extrem. Potrivit unor noi cercetări, ghețarii se topesc mai repede decât am crezut. Aparent, două treimi din ghețarii aflați pe Pământ vor dispărea până în 2100, spun cercetătorii.

După cum a raportat Phys, studiul a prezis că doar jumătate din ghețarii lumii ar dispărea dacă s-ar depune eforturi pentru a limita încălzirea globală viitoare la doar câteva zecimi de grad și pentru a atinge obiectivele internaționale, ceea ce este fezabil din punct de vedere tehnic, dar foarte neplauzibil. în opinia multor experţi. Majoritatea ghețarilor mici sunt pe cale de dispariție.

Publicat pe 5 ianuarie în Science, studiul a analizat cei 215.000 de ghețari de pe uscat din întreaga lume. Ei au folosit, de asemenea, simulări pe computer pentru a estima câți ghețari ar dispărea, cât de multă gheață s-ar topi și cât de mult ar contribui la creșterea nivelului mării în diferite scenarii.

În funcție de cât de mult se încălzește planeta și de cât de mult cărbune, petrol și gaze sunt consumate, studiul estimează că între 38,7 trilioane de tone metrice și 64,4 trilioane de tone de gheață vor fi pierdute până în anul 2100.

David Rounce, autorul principal al studiului, a sugerat că până în anul 2100, temperatura Pământului va fi crescut cu 2,7 grade Celsius (4,9 grade Fahrenheit) faţă de perioada preindustrială, ceea ce ar duce la pierderea a 32% din masa ghețarilor, sau 48,5 trilioane de tone metrice de gheață, precum și dispariția a 68% din ghețari. Din cauza topirii straturilor de gheață și a apei mai calde, aceasta ar accelera creșterea nivelului mării cu 4,5 inchi (115 milimetri).

Oricum, vom pierde o mulțime de ghețari. Dar avem capacitatea de a face diferența limitând câți ghețari pierdem“, a spus David Rounce.

Pentru mulți ghețari mici, este prea târziu”, a spus coautorul studiului Regine Hock, glaciolog la Universitatea din Alaska Fairbanks și la Universitatea din Oslo din Norvegia.

Cu toate acestea, la nivel global, rezultatele noastre arată în mod clar că fiecare grad de temperatură globală contează pentru a menține cât mai multă gheață blocată în ghețari” a adăugat el.

Pe măsură ce temperatura medie globală crește în ritm cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, viitorul ghețarilor lumii pare sumbru. Ratele de pierdere a masei ghețarilor au crescut în ultimele două decenii, o tendință care va continua chiar dacă emisiile vor fi limitate.

În ciuda dimensiunilor lor mici în raport cu straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica, aceste depozite de gheață în scădere sunt importante. În prezent, ele contribuie la nivelul mării la fel de mult ca și calotele de gheață, dispariția lor înseamnă nesiguranță pentru milioane de oameni, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren.

Deși majoritatea țărilor au convenit să urmărească limite de temperatură cu 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, aceste obiective nu sunt îndeplinite.

Noile descoperiri subliniază necesitatea de a acționa acum pentru a preveni pierderea substanțială a ghețarilor.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente