HomeHealthCOVID ar putea crește șansele dezvoltării tulburărilor psihiatrice

COVID ar putea crește șansele dezvoltării tulburărilor psihiatrice

Persoanele care au trecut printr-o criză de COVID pot fi mai vulnerabile la tulburări de sănătate mintală în lunile după infecție, indică rezultatele unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon din SUA.

Oamenii de știință au analizat date care proveneau de la mai mult de 46.000 de persoane din Statele Unite, care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, alături de un număr egal de persoane cu alte tipuri de infecții respiratorii. Niciunul dintre aceștia nu a avut o tulburare psihiatrică cunoscută anterior.

Cercetătorii au analizat rata diagnosticelor psihiatrice pentru două perioade de timp: de la 21 la 120 de zile după diagnosticul de Covid al pacienților și de la 120 la 365 de zile după diagnostic, limitat la pacienții fără boală mintală anterioară.

Pacienții care au avut COVID-19 au avut cu aproximativ 25% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu o afecțiune mintală în cele patru luni după infectare decât cei cu alte tipuri de infecții respiratorii (3,8% față de 3%), au indicat rezultatele studiului.

Aceștia au analizat în mod specific tulburările de anxietate și tulburările de dispoziție și au constatat o creștere minoră, dar semnificativă, a riscului de tulburări de anxietate și nicio modificare a riscului de tulburări de dispoziție.

Descoperirile indică necesitatea pacienților și a furnizorilor de asistență medicală de a conștientiza  potențialele probleme de sănătate mintală ce pot fi dezvoltate după COVID-19, a declarat co-autorul studiului Lauren Chan, doctorand în nutriție la Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane al Universității de Stat din Oregon.

„Pentru persoanele care au avut Covid, dacă simțiți anxietate, dacă observați unele schimbări în modul în care treceți prin viață din punct de vedere psihiatric, este absolut necesar să vorbiți cu un medic”, a spus Chan.

Când pacienții părăsesc cabinetul medicului, uneori îngrijirea se oprește acolo, dar Chan a recomandat ca medicii să ia în considerare apelarea în două săptămâni pentru o verificare a stării fizice, dar și psihice.

„Nu vreau să spun că fiecare persoană care se îmbolnăvește de Covid va avea acest tip de problemă, dar dacă începi să fii îngrijorat pentru tine sau pentru un membru al familiei, nu este nemaiauzit. Cu siguranță ar trebui să cauți îngrijire pentru tine sau pentru ceilalți din jurul tău”, a spus Chan.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente