HomeHealthEfectele anorexiei asupra creierului

Efectele anorexiei asupra creierului

Persoanele care suferă de anorexie prezintă o contracție semnificativă în trei zone importante ale creierului, arată o nouă cercetare.

Cercetătorii sunt de părere că descoperirile studiului lor evidențiază importanța tratamentului timpuriu, pentru a preveni modificările structurale ale creierului pe termen lung la persoanele cu tulburări de alimentație și de sănătate mintală.

Studiul a implicat analiza a mai mult de 1500 de scanări ale creierului de la persoane cu anorexie provenind din locuri diferite, incluzând persoane în curs de recuperare, alături de un grup de control alcătuit din persoane fără antecedente de tulburare de alimentație.

Cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie, acest lucru indicând micșorarea creierului persoanelor care suferă de această afecțiune. Se crede că reducerea dimensiunii creierului se datorează pierderii celulelor creierului sau a conexiunilor dintre acestea, au explicat autorii studiului în raportul publicat recent în Biological Psychiatry.

Reducerea dimensiunii și formei creierului în rândul persoanelor cu anorexie a fost între două și patru ori mai mare decât în ​​rândul persoanelor cu alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de deficit de atenție (ADHD) sau tulburarea obsesiv-compulsivă.

Contracția îngrijorătoare ar putea fi asociată cu reduceri semnificative ale greutății lor, potrivit echipei internaționale de cercetători. Aceste reduceri ale creierului au fost „mai puțin vizibile la pacienții care se aflau deja pe cale de recuperare. Tratamentul actual pentru anorexie implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală și creșterea în greutate.

„Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste schimbări ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”, a declarat Esther Walton, profesor în cadrul departamentului de psihologie al Universității din Bath într-un comunicat de presă al universității.

Autorii studiului au lucrat împreună ca parte a grupului de lucru ENIGMA Eating Disorders, de la Universitatea din California de Sud. „Modificările creierului în cazul anorexiei au fost mai severe decât în ​​cazul oricărei alte afecțiune psihiatrice pe care am studiat-o. Efectele tratamentelor și intervențiilor pot acum să fie evaluate, folosind aceste noi hărți ale creierului ca referință”, a remarcat Paul Thompson, profesor de neurologie și om de știință principal al consorțiului ENIGMA. „Acest studiu este nou în ceea ce privește miile de scanări ale creierului analizate, dezvăluind că anorexia afectează creierul mai profund decât orice altă afecțiune psihiatrică”, a adăugat el. „Acesta este într-adevăr un semnal de alarmă, care arată nevoia de intervenții timpurii pentru persoanele cu tulburări de alimentație”.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente