Odată cu noul val de îmbolnăviri cauzate de Omicron, cercetătorii au analizat diferențele dintre noua variantă și cele din urmă. Deși rămân multe necunoscute despre Omicron, experții încep să înțeleagă mai multe despre virus și cum afectează acesta persoanele care sunt vaccinate, nevaccinate sau care au avut o infecție anterioară cu Covid.
Există noi indicii cu privire la motivele pentru care varianta Omicron poate produce simptome mai ușoare de COVID-19, în ciuda faptului că este mai contagioasă.
Mai multe studii recente care au analizat efectul virusului asupra șoarecilor și hamsterilor au descoperit că varianta Omicron duce la o încărcătură virală mai scăzută în plămâni și la o deteriorare mai mică a țesuturilor în comparație cu variantele anterioare ale SARS-CoV-2.
Un studiu realizat de cercetători belgieni pe hamsteri sirieni publicat online de Boxing Day a analizat modul în care Omicron a acționat asupra rozătoarelor. Hamsterii sirieni au fost considerați un instrument important pentru cercetarea COVID-19, deoarece aceste animale sunt cunoscute ca a fi foarte susceptibile la îmbolnăvirea cauzată de virus. Cercetătorii au descoperit că hamsterii cu Omicron aveau o încărcătură virală cu 99,9% mai mică în plămâni în comparație cu hamsterii infectați cu tulpini mai vechi de virus.
Un grup de cercetători britanici au realizat un studiu asemănător, lansat luna trecută, care întărește rezultatele cercetării prezentate anterior. Aceștia au comparat 11 hamsteri infectați cu varianta Omicron cu șase infectați cu variante anterioare, inclusiv Delta. Cercetătorii au descoperit că hamsterii infectați cu Omicron au avut mai puține semne de scădere în greutate sau dificultăți de respirație.
Un alt studiu care a analizat atât șoareci, cât și hamsteri sirieni, a fost publicat de un grup de cercetători americani și japonezi la sfârșitul lunii trecute. Încă o dată, s-a reconfirmat faptul că rozătoarele infectate cu Omicron au avut mai puțină pierdere în greutate și o încărcătură virală mai mică în tractul respirator. De asemenea, Omicron a adus mai puține leziuni ale țesuturilor pulmonare ale cobailor, ceea ce sugerează că varianta nu se poate replica la fel de bine în plămâni.
„Rezultatele noastre și rezultate din studiile observaționale pe oameni, sugerează că varianta Omicron poate duce la o recuperare mai puțin severă și/sau mai rapidă din boala clinică reflectată în spitalizare redusă”, au scris autorii.
Simptome și vaccinare
Cazurile observate până în prezent sugerează că pentru majoritatea oamenilor, cel puțin pentru cei care sunt la zi cu dozele de vaccin pentru Covid, Omicron pare să ducă la o boală ușoară care poate semăna cu răceala obișnuită, o altă formă a coronavirusului, al cărei simptome includ tusea, oboseala, secreție nazală abundentă sau congestie nazală. Spre deosebire de variantele anterioare, pierderea gustului și a mirosului nu pare a fi la fel de întâlnită.
„Este clar că, dacă ești vaccinat, în special dacă ai avut un rapel, Omicron tinde să producă infecții mai ușoare”, a declarat dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee. „Ceea ce nu am văzut încă este un corp substanțial de informații despre cum se va manifesta Omicron la persoanele nevaccinate”, a mai adăugat acesta. Într-adevăr, cel puțin o persoană care nu a fost vaccinată este raportată că a murit de Omicron.
Există, de asemenea, date în curs de analiză care arată că Omicron tinde să nu pătrundă la fel de adânc în plămâni ca variantele anterioare.
În acest fel, noua formă a virusului poate acționa mai mult ca o bronșită decât ca o pneumonie, a spus dr. Hugh Cassiere, directorul serviciilor de îngrijire critică de la North Shore University Hospital, din Long Island, New York. “De obicei, pacienții cu bronșită acută au tendința de a nu avea respirație scurtă. Au tendința de tuse și de a produce spută”, a spus el. „Pacienții cu pneumonie tind să aibă respirația scurtă și să se simtă mai obosiți decât cei cu bronșită în general”.
Cât de contagios este Omicron?
O diferență cheie care apare cu omicron este cât de repede cineva care se infectează devine contagios.
Omicron pare să aibă o perioadă de incubație mai scurtă și acest lucru poate accelera substanțial infecțiile în întreaga populație. În urma unui studiu realizat în perioada sărbătorilor de iarnă în Oslo a fost constatat faptul că perioada de incubație ar putea fi de aproximativ 3 zile, în comparație cu 4-3 zile pentru Delta și 5 zile pentru alte variante.
O cercetare de la jumătatea lunii decembrie din Hong Kong i-a determinat pe oamenii de știință să considere că omicron se poate replica într-adevăr mai bine în anumite celule. Cercetătorii au descoperit că omicronul s-a înmulțit de aproximativ 70 de ori mai repede decât a făcut-o delta în probele de țesut din bronhie – căile respiratorii mari care duc de la trahee la plămâni. Între timp, omicron a avut mult mai multe probleme la infectarea celulelor din țesutul pulmonar decât versiunea originală a coronavirusului.
Experți din medicină spun că varianta omicron a „accelerat” timpul în ceea ce presupune COVID, inclusiv perioada de incubație sau timpul dintre expunere și debutul simptomelor.
„Pe măsură ce am văzut dezvoltarea acestor noi variante – Delta, acum Omicron – ceea ce observăm este că totul se accelerează din perspectiva COVID”, a declarat dr. Allison Arwady, comisarul Departamentului de Sănătate Publică din Chicago. „Durează mai puțin timp de când cineva este expus la COVID pentru a dezvolta potențial infecție. Durează mai puțin timp pentru a dezvolta simptome, durează mai puțin timp până când cineva poate fi infecțios și, pentru mulți oameni, durează mai puțin timp pentru a se recupera. O mare parte din asta se datorează faptului că mult mai mulți oameni sunt vaccinați.”
Articol de Izabela Constantin