HomeLifestyleCum a schimbat pandemia tendințele din industria modei

Cum a schimbat pandemia tendințele din industria modei

Industria modei și îmbrăcămintei a avut o traiectorie interesantă în ultimii doi ani, iar pandemia de COVID-19 a fost cea care a influențat în mod neașteptat tendințele în modă. Industria globală a modei rapide este pe cale să valorizeze 44 de miliarde USD până în anul 2028, potrivit previziunilor din Raportul industriei de îmbrăcăminte 2021. Cumpărăturile online din industria modei vor ajunge la 27% până în anul 2023, Statele Unite fiind lider în cotele de piață la nivel mondial, cu o piață evaluată la 349.555 milioane USD, iar China pe locul secund, la 326.736 milioane USD.

Industria modei și îmbrăcămintei este una dintre cele mai mari industrii din lume, generând aproximativ 1,5 mii de miliarde de dolari pe an. 50% dintre cumpărători apelează la internet atunci când caută produse de modă și îmbrăcăminte, prin urmare comerțul online a luat mare avânt în ultimii ani. Restricțiile date de pandemie au limitat și mai mult shopping-ul în magazinele fizice, astfel că industria mondială de modă și îmbrăcăminte a fost nevoită să se adapteze din mers și să facă schimbări majore în ultimul an.

Iată care sunt cele mai importante 9 tendințe din această industrie, aflate în top la nivel global

1. Comerțul electronic în creștere

Cumpărăturile online au fost populare în rândul consumatorilor de câțiva ani, dar odată cu lockdown-ul magazinele au fost forțate să se închidă mai multe luni. Din păcate, multe închideri temporare au devenit permanente, deoarece aceste magazine nu au putut să-și acopere pierderile și să revină. Comerțul electronic devenea deja normă înainte de pandemie, așa că unele companii au reușit să supraviețuiască prin trecerea aproape exclusiv către comerțul electronic. În prezent, nu există multe avantaje pentru ca industria să revină la vânzarea în vitrine, așa că va continua comerțul electronic să înflorească.

2.Hainele devin fără gen

Ideea de gen și „normele” care înconjoară aceste modele evoluează. De secole, societatea a plasat bărbații și femeile în două „cutii” distincte. Cu toate acestea, multe culturi estompează liniile și oamenii încep să poarte haine în care se simt confortabil. Acest lucru a declanșat crearea de haine fără gen. În acest moment, există doar câteva mărci complet fără gen, dar multe mărci încorporează linii unisex. Unele dintre cele mai populare mărci fără gen includ Blindness, One DNA și Muttonhead. Desigur, majoritatea industriei modei este împărțită în „bărbați”, „femei”, „băieți” și „fete”, dar opțiunile unisex le oferă oamenilor să evite aceste etichete.

3.Creșterea vânzărilor de îmbrăcăminte confortabilă

COVID-19 a schimbat modul în care trăiesc mulți oameni. Mulți adulți trecând la telemuncă, mulți copii fiind nevoiți să urmeze formele de învățământ la distanță și multe locuri publice fiind închise, au schimbat prioritățile inclusiv în materie de îmbrăcăminte. Pentru că oamenii au petrecut mai mult timp acasă au cumpărat articole vestimentare de tip sport și casual.

În martie 2020, a existat o creștere cu 143% a vânzărilor de pijamale, și o scădere cu 13% a vânzărilor de sutiene. Oamenii au început să acorde prioritate confortului chiar de la început. Până în ultimul trimestru al anului 2020, mulți retaileri de modă au recunoscut că în aceste sezoane confortul a devenit cheia și au regândit campaniile pentru a evidenția cele mai confortabile articole disponibile. Întrucât multe companii continuă să permită oamenilor să lucreze de acasă, este posibil ca această tendință să se pastreze pentru o perioadă mai lungă de timp.

4.Comportament etic și durabil privind cumpărăturile

În ultimii ani, mai multe persoane publice au atras atenția asupra problemelor sociale legate de industria modei, în special când vine vorba de „fast fashion”. Pentru început, deșeurile textile sunt la cote maxime din cauza obiceiurilor de cheltuieli ale consumatorilor. Oamenii cumpără mai multe haine decât au nevoie și miliarde de tone ajung la gunoi în fiecare an. Pentru a combate această risipă, unii oameni înclină spre mărci care fie realizează produse de înaltă calitate care sunt menite să reziste mult timp, fie cele care folosesc materiale reciclate pentru a-și crea îmbrăcămintea. O altă problemă etică care apare adesea este utilizarea atelierelor de lucru.

Ideea că muncitorii din fabrici sunt extrem de prost plătiți pentru a face aceste haine în condiții foarte proaste nu le convine multora. Pe măsură ce se conștientizează mai mult aceste probleme, tot mai mulți consumatori aleg mărcile care utilizează practici comerciale echitabile și aceste tendințe ar putea continua și anii următori.

5. Creșterea „ReCommerce”

În ultimul an, „ReCommerce” a devenit foarte popular. Aceasta se referă la cumpărarea de haine second hand de la un magazin second-hand, un magazin de consignație sau direct de la un vânzător de pe internet. Piețele de la consumator la consumator precum LetGo, DePop, OfferUp și piețele Facebook au facilitat cu siguranță tendința „ReCommerce”. O parte a acestei tendințe are de-a face cu trecerea către cumpărarea ecologică și reducerea deșeurilor, dar „upcycling” și reutilizarea pieselor vintage au fost, de asemenea, în creștere. Upcycling-ul este practic atunci când cineva ia un articol vestimentar și îl reface pentru a se potrivi cu stilul său. Uneori, acest lucru implică tăierea și coaserea hainelor pentru a face ceva nou.

Un avantaj al ReCommerce pentru consumatori este că aceștia pot obține îmbrăcăminte uzată ușor la un preț foarte mic.

6. Slow fashion preia controlul

Slow fashion devine o alternativă populară, iar mărcile cu autoritate în industria modei se îndreaptă spre schimbare.

O parte din aceasta implică moda „fără sezon”. Jucătorii majori din spațiul modei și-au propus să se desprindă de lansările sezoniere obișnuite ale noilor stiluri, deoarece această abordare a dus în mod natural la fast fashion.

Au existat lansări intenționate de stiluri care au fost folosite în mod tradițional în alte sezoane. De exemplu, imprimeurile florale și pastelurile au fost asociate în mod obișnuit cu liniile de modă de primăvară, dar unele mărci au încorporat aceste imprimeuri în lansările lor de toamnă.

Scopul de a crea moda fără sezon și de a merge împotriva tendințelor sezoniere este de a îndemna consumatorii și alți designeri să permită pieselor să rămână mai mult de câteva luni. Acest lucru permite mărcilor să creeze piese de calitate superioară, cu etichete de preț mai mari, care sunt menite să reziste mai multe sezoane.

Va fi interesant de văzut cum se va evolua această tendință în viitor, deoarece multe mărci de modă nu au adoptat încă aceste practici. Cu toate acestea, din moment ce liderii din industrie au luat inițiativa, mai multe companii ar putea urma exemplul.

7. Cumpărăturile online evoluează

Cumpărăturile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, cu toate acestea, mulți consumatori ezită să cumpere haine online, deoarece doresc să poată vedea cum li se potrivește articolul. În ultimul an, tehnologia încearcă să rezolve această problemă.
Retailerii de comerț electronic îmbunătățesc experiența de cumpărături online cu ajutorul realității virtuale și al tehnologiei de realitate augmentată. Ambele tehnologii le oferă cumpărătorilor posibilitatea de a folosi o cabină de probă virtuală pentru a vedea cum ar arăta articolul în viața reală.

Există câteva aplicații care acceptă acest tip de demonstrație. Această tehnologie este încă în curs de perfecționare, așa că este probabil ca tot mai mulți retaileri să o implementeze în magazinele lor online în următorii ani.

8. Inclusivitatea predomină

De mulți ani, femeile de talie mare au avut dificultăți în a-și găsi o mare varietate de haine care se potrivesc siluetelor lor. Multe branduri au trecut cu vederea aceste femei și nu au reușit să creeze stiluri care să se potrivească celor care nu purtau o mărime mică, medie, mare. Acum însă este o tendință în creștere să se creeze vestimentație pentru corpurile de toate formele și dimensiunile, ceea ce va duce la mai multă incluziune în modă în ceea ce privește dimensiunile și stilurile disponibile.

Conform studiilor efectuate de Alibaba.com, piața de îmbrăcăminte pentru femei de talie mare este de așteptat să fie evaluată la 46,6 miliarde USD până la sfârșitul acestui an, ceea ce este dublu față de valoarea evaluată cu doar trei ani ăn urmă. Aceasta înseamnă că femeile cu mărimi mari și foarte mari au mai multe opțiuni vestimentare ca niciodată. Incluziunea nu se termină aici. Branduri precum SKIMS creează piese „nud” și „neutre” care funcționează pentru mai mult decât pentru persoanele cu tonuri ale pielii deschise. Alte mărci creează linii de îmbrăcăminte incluzive care se potrivesc diferitelor afecțiuni medicale care necesită hardware permanent, cum ar fi catetere și pompe de insulină.

9. Plățile devin flexibile

Mulți comercianți cu amănuntul oferă consumatorilor posibilitatea de a efectua plăți după cumpărare. De exemplu, un cumpărător poate plasa o comandă de 400 USD și poate plăti doar 100 USD în momentul achiziției, apoi poate plăti soldul rămas în plăți egale în următoarele trei luni. Mai mult cei care nu pot plăti cash au acum la dispoziție mai multe instrumente de plată. Tehnologia mobilă este din ce în ce mai avansată în fiecare zi și ne oferă opțiunea portofelelor inteligente, iar folosirea smartphone-urilor noastre pentru cumpărături online devine din ce în ce mai ușoară. Cu opțiuni de portofel digital precum Apple și Android Pay, care inovează constant cu noile tehnologii precum amprenta digitală și recunoașterea facială, acestea sunt gata să devină plata preferată pentru comerțul cu amănuntul.

Bibliografie:

  • https://seller.alibaba.com/businessblogs/pxj79hm8-top-9-fashion-and-apparel-industry-trends-for-2021
  • https://techpacker.com/blog/design/top-7-fashion-technology-trends/
ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente