În timp ce efectele tutunului convențional asupra sănătății sunt bine definite, datele despre țigaretele electronice de tip vape nu sunt încă suficiente pentru a stabili clar toate posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea acestea.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din California se concentrează asupra consecințelor negative asociate cu utilizarea țigărilor electronice pe termen lung, acordându-se o atenție deosebită asupra unor organe precum creierul, inima, plămânii și colonul.
Oamenii de știință au investigat efectele pe care popularele dispozitive folosite mai ales de tineri, datorită aromelor diferite (ex.: mango, mentă), le au asupra organismului. Pentru a explora aceste efecte, cercetătorii au expus șoareci tineri la aerosoli în două grupuri separate, în funcție de aroma țigaretelor. Animalele au fost expuse la aerosoli emiși de țigaretele electronice timp de 20 de minute, de trei ori pe zi, timp de până la 12 săptămâni.
Cele mai evidente efecte ale inflamației au fost găsite la nivelul creierului, unde markerii inflamatori sunt prezenți în cantități mari. Modificări neuro-inflamatorii suplimentare au fost înregistrate în cadrul Nucleus accumbens – regiunea creierului care reglează mecanismele de motivație și recompensă.
Nucleus accumbens joacă un rol important și în mecanismele de întărire a obiceiurilor, în procesarea sentimentelor de plăcere dar, mai ales, în crearea dependențelor și în declanșarea emoțiilor negative – precum frica și anxietatea.
Având în vedere că majoritatea utilizatorilor de țigări electronice sunt foarte tineri și au încă un creier în curs de dezvoltare, nu este greu de imaginat efectele potențial devastatoare ale folosirii țigărilor electronice asupra sănătății generale și a dezvoltării dependenței severe.
Nu numai creierul suferă însă aceste fenomene inflamatorii, deoarece inflamația a fost observată chiar și la nivelul colonului, după numai o lună de utilizare a țigaretei electronice. Expresia genelor inflamatorii a crecut și odată cu aceasta a crescut și riscul de a dezvolta boli gastro-intestinale. În schimb, inima prezintă niveluri mai mici decât condițiile inflamatorii normale, ceea ce ar putea face țesutul cardiac mai vulnerabil la infecții.
În cele din urmă, cercetătorii au analizat starea plămânilor, aceștia fiind organele direct implicate în timpul fumatului. Chiar dacă plămânii fumătorilor de țigări electronice nu prezintă semne de inflamație a țesuturilor, au fost observate modificări importante în expresia genelor, ale căror efecte pe termen lung necesită studii suplimentare pentru a fi pe deplin înțelese.
De menționat este faptul că nu toate lichidele aromatizante sunt la fel și nu au aceleași efecte asupra sănătății celor care le fumează. De exemplu, utilizarea unui lichid cu aromă de mentă ar duce la o vulnerabilitate mai mare la pneumonie, decât lichidul cu aromă de mango. Acest lucru se întâmplă deoarece fiecare organ are propriul său echilibru care poate fi afectat de o substanță chimică mai mult decât de alta.
Articol de Izabela Constantin