HomeHealthUn hormon care ar putea ajuta la tratarea osteoporozei

Un hormon care ar putea ajuta la tratarea osteoporozei

O echipă de cercetători de la Imperial College din Londra au studiat recent un hormon numit kisspeptin, produs în mod natural de corpul uman și au descoperit rolul important al acestuia în activitatea celulelor care alcătuiesc oasele.

Osteoporoza este o boală osoasă care apare atunci când organismul pierde prea mult, fie produce prea puțin  țesut osos. Ca urmare, oasele devin slabe și se pot rupe de la o cădere sau, în cazuri grave, de la strănut sau de la lovituri minore. Osteoporoza apare de obicei atunci când există un dezechilibru între osteoblastele și osteoclastele unei persoane, acestea din urmă fiind celule care degradează osul. În timp ce osteoclastele îndeplinesc de obicei o funcție benefică, prin remodelarea oaselor astfel încât să devină mai puternice în timp, acestea slăbesc oasele atunci când depășesc în număr osteoblastele.

Tratamentele actuale pentru osteoporoză, cum ar fi cele cu bifosfonații, au efecte secundare frecvente, sunt nepotrivite pentru mulți pacienți și pot fi utilizate doar pentru o perioadă limitată de timp. Din păcate, în prezent nu există tratamente noi în studiile clinice în stadiu avansat.

În cadrul unui studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, medicii au administrat celor 26 de participanți de gen masculin un tratament cu kisspeptin. În timpul studiului, cercetătorii au monitorizat parametrii osoși, inclusiv markerul de activitate osoasă, osteocalcina. Aceștia au observat că osteocalcina a crescut cu 24% atunci când kisspeptina a fost injectată, în comparație cu un placebo, sugerând o activitate crescută rapidă în celulele care formează oase.

În același timp a fost realizat un alt stiudiu în colaborare cu colegii de la Universitatea din Danemarca de Sud, în cadrul căruia s-au tratat celulele osoase „in vitro” în laborator cu kisspeptin. Aici, cercetătorii au descoperit că kisspeptina nu numai că a stimulat activitatea osteoblastelor, dar a inhibat și activitatea osteoclastelor – celulele care distrug oasele.

Oamenii de știință au demonstrat faptul că kisspeptina poate, într-un timp foarte rapid, să stimuleze activitatea celulelor formatoare de oase, fără să aducă efecte secundare asupra hormonilor care au de-a face cu reproducerea.

„Majoritatea tratamentelor existente pe care le avem pentru osteoporoză tind fie să inhibe ambele tipuri de celule osoase, fie să crească activitatea în ambele tipuri de celule osoase, din cauza modului în care celulele comunică. Dar cu studiul nostru de laborator, kisspeptina pare să mărească activitatea de formare a oaselor și, în același timp, să inhibe activitatea de distrugere a acestora. Acest efect de „delegare” înseamnă că kisspeptina ar putea avea un beneficiu distinct ca potențial tratament, dacă acest lucru este confirmat și în studiile viitoare”, declară dr. Alexander Comninos, endocrinolog și lector onorific clinic în Departamentul de Metabolism, Digestie și Reproducere de la Imperial College London.

Kisspeptina este un hormon produs în mod natural de organismul uman, fiind bine tolerat în cazul tratamentului. Acest hormon joacă un rol important în reproducere și a fost administrat în cadrul mai multor studii, fără să provoace efecte secundare semnificative. Bineînțeles, sunt necesare mai multe studii care să aibă o durată mai lungă, pentru a confirma  în continuare aceste constatări.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente