Deși filmele și programele TV i-au portretizat pe oamenii cavernelor folosind un limbaj mormăit pentru a comunica unul cu celălalt, un nou studiu sugerează că strămoșii noștri antici probabil nu au folosit sunete pentru a comunica, ci își foloseau mâinile pentru a se înțelege.
Oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest au descoperit că gesturile erau mult mai eficiente în comunicare și erau adesea similare între culturi. Pentru a testa această ipoteză însă, cercetătorii au efectuat un experiment. Deoarece funcția principală a limbajului este de a transmite un mesaj, cercetătorii au dorit să testeze dacă gesturile sau sunetele non-verbale au fost mai eficiente.
Pentru experiment, ei au recrutat 30 de oameni din Australia și 30 de oameni din Vanuatu pentru a juca un joc similar de mimă. În prima rundă a jocului, o persoană a explicat un cuvânt folosind gesturi, iar ceilalți au încercat să ghicească despre ce este vorba.
Aceștia au testat ipoteza și printr-o a doua rundă, însă implicând de data aceasta 10 voluntari nevăzători și 10 voluntari care puteau vedea fără probleme. Aceștia au fost rugați să producă sunete sau gesturi pentru a exprima cuvintele indicate de echipă, în timp ce un grup de studenți trebuia să deslușească ce voia fiecare să comunice.
Se pare că modalitatea cea mai bună de comunicare a fost gesticulatul, mimatul cuvintelor, existând o probabilitate de două ori mai mare ca spectatorii să înțeleagă mesajul atunci când era transmis pe această cale, atât la nivel intercultural, cât și atunci când era vorba de persoanele nevăzătoare.
Gesturile alese de participanți erau mult mai asemănătoare între ele decât semnalele vocale, chiar și în cazul voluntarilor orbi. Un exemplu relevant ar fi explicația pentru cuvântul „încuietoare”, deoarece toată lumea folosea acțiunea de a întoarce o cheie pentru a reprezenta cuvântul. Nu a fost găsit un sunet comun pe care să-l poată folosi pentru a exprima sensul în absența cuvântului în sine.
În cadrul studiului, s-a presupus faptul că sistemele noastre cognitive care implică limbajul nu s-au schimbat semnificativ în cei 500.000 de ani de când se crede că limbajul a fost dezvoltat.Cu toate acestea, este recunoscut faptul că cel mai probabil ambele forme de comunicare au evoluat simultan.
„Oamenii din fiecare cultură folosesc anumite gesturi în timp ce vorbesc, nevăzătorii se folosesc de asemenea de gesturi, iar adulții și copiii care aud pot folosi cu succes gesturile ca unic mijloc de comunicare”, au spus cercetătorii. „În plus, limbajul manual, cu aceeași gamă de expresii ca și limba vorbită, apare rapid în populațiile de copii surzi – și chiar printre copiii surzi care trăiesc în gospodării cu auz – sau în comunitățile cu o incidență mare a surdității”.
Descoperirile sugerează faptul că gesturile sunt cu mult superioare încercărilor de comunicare prin sunete, potrivit cercetătorilor, așadar este foarte posibil ca strămoșii noștri să se fi folosit de mâini pentru a comunica unul cu altul mai degrabă și nu de sunete.
Articol de Izabela Constantin