HomeHealthUn medicament pentru tratarea alcoolismului ar putea readuce vederea

Un medicament pentru tratarea alcoolismului ar putea readuce vederea

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit că un medicament recomandat alcoolicilor pentru a-i ajuta să renunțe la băut poate avea beneficii pentru persoanele care suferă de tulburări de vedere.

Medicamentul poate îmbunătăți vederea în cazul oamenilor diagnosticați cu retinită pigmentară și cel mai probabil și cu alte alte tulburări de vedere, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă.

Retinita pigmentară este un grup de tulburări oculare conexe care provoacă pierderea progresivă a vederii. Aceste tulburări afectează retina, vederea fiind pierdută pe măsură ce celulele sensibile la lumină ale retinei se deteriorează treptat.

Disulfiram, cunoscut și sub denumirea de Antabuse este un medicament recomandat alcoolicilor și acționează prin blocarea procesării alcoolului în organism, acest lucru declanșând o reacție neplăcută în organism atunci când alcoolul este consumat, asemeni unei mahmureli instante.

Cercetările au implicat șoareci și s-a descoperit că Disulfiramul perturbă nu numai enzimele implicate în capacitatea organismului de a degrada alcoolul, ci și enzimele care produc acidul retinoic. Acidul retinoic este produs atunci când celulele sensibile la lumină din retină, numite tije și conuri, mor treptat. Această substanță chimică provoacă hiperactivitate în celulele ganglionare retiniene, care de obicei trimit informații vizuale către creier. Hiperactivitatea interferează cu codificarea și transferul lor de informații, ascunzând vederea.

În cazul șoarecilor tratați cu Disulfiram s-a observat o scădere a producției de acid retinoic și chiar dacă erau aproape orbi, aceștia devenind mult mai buni la detectarea imaginilor afișate pe ecranul computerului.

„Șoarecii tratați văd într-adevăr mai bine decât șoarecii care nu au primit medicamentul”, a spus Richard Kramer, doctor și profesor la Universitatea din California. „Dacă unui om cu vederea afectată i s-a administrat disulfiram și vederea i s-a îmbunătățit, chiar și puțin, acesta ar fi un rezultat grozav în sine. Dar ar implica puternic și calea acidului retinoic în pierderea vederii. Și aceasta ar fi o dovadă importantă care ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente și strategii complet noi pentru a ajuta la îmbunătățirea vederii. Deoarece medicamentul este deja aprobat de FDA, obstacolele de reglementare sunt scăzute. Nu ar fi o vindecare permanentă, dar în acest moment nu există tratamente disponibile care să îmbunătățească temporar vederea.”

Mai departe, cercetătorii vor colabora cu mai mulți oftalmologi pentru a efectua un studiu clinic cu Disulfiram pe un grup mic de persoane cu degenerare retiniană avansată.

Totuși, medicamentul vine cu un dezavantaj major: atunci când este combinat cu consumul de alcool, are efecte secundare severe, inclusiv dureri de cap, greață, crampe musculare și înroșirea feței, având în vedere că scopul lui initial era de a stopa consumul de alcool.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente