HomeLifestyleCum ne putem îmbunătăți sănătatea cu ajutorul muzicii?

Cum ne putem îmbunătăți sănătatea cu ajutorul muzicii?

Calitatea vieții și bunăstarea mentală sunt îmbunătățite prin muzică, fie că este vorba de cântat, dansat sau doar ascultat, potrivit unei analize publicate în Journal of the American Medical Association Network Open. Analiza conține date din 26 de studii clinice derulate în mai multe părți ale lumii.

În cadrul mai multor cercetări derulate anterior s-a încercat observarea relației dintre muzică și o viață sănătoasă. Meta-analiza în cauză conține date strânse de la 779 persoane despre sănătatea fizică și mentală a acestora, prin aplicarea sondajului pe scară largă cu 36 de articole, denumit SF-36.

SF-36 este un set de măsurători pentru calitatea vieții ușor de administrat, care se bazează pe auto-raportarea pacientului care este utilizat pe scară largă de organizațiile de îngrijire medicală pentru monitorizarea și evaluarea de rutină a rezultatelor îngrijirii pacienţilor adulţi.

Rezultatele acestor studii au fost mai apoi comparate cu alte cercetări care analizează beneficiile intervențiilor medicale, dar și ale celor non-farmaceutice, cum ar fi terapia prin mișcare asupra bunăstării.

Aparent impactul pe care muzica o are asupra subiecților studiați este asemănător cu impactul pe care îl resimt oamenii care se angajează în programe de slăbit sau care încep să facă sport în mod regulat. Cu toate acestea, cercetătorii notează că există o variație observabilă între indivizi cu privire la cât de bine au funcționat diferitele intervenții muzicale, chiar dacă imaginea de ansamblu a fost una pozitivă. Deși beneficiile pot fi prezente și considerabile, acest lucru nu înseamnă că aceleași metode o sa dea roade pentru toată lumea.

„Asocierea pozitivă a muzicii cu calitatea crescută a vieții și îmbunătățirea sănătății este încă neclară, în special în raport cu intervențiile stabilite, limitând includerea intervențiilor muzicale în îngrijirea sănătății”, au spus cercetătorii, remarcând însă faptul că pentru mulți, ascultarea muzicii și cântul sunt activități plăcute și poate că nu ar fi la fel de dificile precum mișcarea fizică sau începerea unei diete alimentare, ceea ce reprezintă un motiv suplimentar pentru care ar putea fi utilă ca formă de terapie.

Cercetătorii sunt de părere că studii ca acesta pot încuraja posibilitatea unor viitoare terapii medicale care să aibă la bază muzica, deoarece există persoane care pot beneficia de proprietățile pozitive ale acesteia în drumul spre recuperare dintr-o boală sau în menținerea unei sănătăți mentale echilibrate.

Așadar, înțelegem că putem să ne îmbunătățim starea de sănătate prin cele mai simple și mai subtile moduri, cum ar fi ascultarea albumului preferat în timp ce dansăm în propria locuință.

 

 

Articol de Izabela Constantin

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente