HomeGourmetGazul responsabil cu coacerea fructelor și a legumelor le poate scurta durata...

Gazul responsabil cu coacerea fructelor și a legumelor le poate scurta durata de viață

Majoritatea legumelor, deși pline de vitamine, încep să-și piardă din valoarea nutrițională imediat după ce sunt recoltate din cauza expunerii la aer, lumină și căldură, pe măsură ce sunt transportate de la câmp la supermarket, spune Beth Stark, un nutriționist dietetician din Harrisburg, Pennsylvania.

„Prin depozitarea corectă a legumelor proaspete, puteți asigura nu numai cea mai bună experiență atunci când vine vorba de aromă și textură, ci și retenție maximă de nutrienți”, spune ea. „Când legumele proaspete sunt depozitate necorespunzător, se pot strica mai repede sau pot avea o aromă și o textură mai puțin atrăgătoare. De exemplu, păstrarea roșiilor necoapte la frigider le va împiedica să se coacă complet și să atingă potențialul maxim de aromă.”

Separați legumele și fructele în mod corespunzător. Este important de știut că toate fructele produc o anumită cantitate de etilenă, un compus care poate face ca alăturarea nepotrivită a acestora să determine coacerea și, chiar grăbirea procesului de alterare. Fructele care produc mai puțină etilenă sunt, de asemenea, mai sensibile la acest gaz, motiv pentru care un anumit fruct dintr-un coș le poate face pe celelalte să se deterioreze.

Potrivit Asociației Internaționale a Substanțelor pentru Creșterea Plantelor, etilena este produsă în toate plantele înalte, deasupra solului. Acesta este motivul pentru care în mod obișnuit fructele sunt producătoare de etilenă în comparație cu legumele.

De aceea, este esențială depozitarea legumelor și a fructelor producătoare de etilenă departe de cele sensibile la la acest compus. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin desemnarea producătorilor de etilenă în boluri la temperatura camerei iar alimentele sensibile la etilenă în frigider. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie întotdeauna cazul, mai ales în ceea ce privește cartofii și ceapa (care, da, nu trebuie păstrate niciodată împreună). Uneori, chiar și congelarea alimentelor este o opțiune de luat în calcul.

Serviciul de inspecție și siguranță alimentară al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), împreună cu Universitatea Cornell și Institutul de Marketing Alimentar, au creat un ghid online al consumatorilor pentru a căuta cu ușurință timpul de depozitare adecvat pentru cele mai populare alimente. În continuare au fost utilizate informații de la Centrul de Postrecoltare de la Universitatea din California, pentru a determina modul în care acest gaz afectează în mod specific anumite produse– atât ca producători de etilenă, cât și culturi sensibile la etilenă.

Alimente producătoare de etilenă

Merele. Sunt probabil unul dintre cei mai comuni producători ai acestei substanțe. Merele au o durată de viață de trei săptămâni în cămară, 4 până la 6 săptămâni la frigider sau 8 luni la congelator. Așa că, dacă cumpărați mere, depozitați-le într-un bol singure.

Avocado. Pentru acesta producția de etilenă are loc după ce este cules și va crește pe măsură ce se coace. Durează doar 3 sau 4 zile în frigider.

Bananele. Etilena din banane este eliberată din tulpină, iar astfel se pot păstra proaspete învelind tulpinile cu folie de plastic. Deoarece producția de etilenă are loc rapid, este important ca bananele să aibă o expunere redusă la dioxid de carbon pentru a întârzia eliberarea etilenei. Odată ce bananele au ajuns la maturitate rezistă 3 zile la frigider și 2 până la 3 luni în congelator.

Perele. Plasarea într-un mediu mai rece va reduce producția de etilenă. Perele pot rezista 1 până la 2 zile la temperatura camerei odată ce sunt coapte, 3 până la 5 zile la frigider și 2 luni la congelator.

Piersicile și Prunele. Când o piersică sau o prună este necoaptă, producția de etilenă este foarte mică, dar crește pe măsură ce se coc. Piersicile și prunele au aceeași perioadă de valabilitate ca a perelor.

Căpșunile. Spre deosebire de alți producători de etilenă căpșunile sunt de obicei culese când sunt complet coapte. Păstrarea acestora în frigider limitează producția de etilenă. Căpșunile vor rezista 2 până la 3 zile la frigider și 8 până la 12 luni la congelator.

Roșiile. Deoarece producția de etilenă pentru roșii are loc într-un ritm moderat, roșiile pot fi păstrate în cămară până la 7 zile odată ce sunt coapte. USDA nu recomandă păstrarea lor în frigider, deoarece poate afecta aroma însă pot sta la congelator timp de 2 luni.

La celălalt pol sunt legumele sensibile la etilenă. Printre acestea se numără morcovii, varza, salata verde, cartofii, mazărea, castraveții, broccoli, vinetele, pepenele verde, ardeii și conopida.

Etilena accelerează întărirea și chiar îngălbenirea sparanghelului. Acesta trebuie păstrat întotdeauna la frigider și va dura 3 până la 4 zile. Vor rezista mult mai mult timp în congelator (până la 5 luni).

Ceapa are o perioadă de valabilitate lungă, similară cu cartofii, motiv pentru care oamenii tind să le depoziteze împreună. Cu toate acestea, deoarece cartofii produc o cantitate mică de etilenă, ceapa va începe să încolțească și chiar va crește o ciupercă care cauzează descompunerea. Când este păstrată separat, ceapa rezistă 1 lună în cămară, 2 luni la frigider și 10 până la 12 luni la congelator.

La întrebarea: „Cum să controlăm producția de etilenă în fructe și legume acasă?” cel mai simplu răspuns este prin refrigerare. Fructele eliberează etilenă la temperaturi ridicate, prin urmare, atunci când sunt depozitate la temperaturi scăzute, gazul rămâne concentrat pe fructe, prelungindu-le astfel termenul de valabilitate.

Din popor se spune că „ Un măr putred strică o gramadă de mere bune” iar acest lucru nu putea fi mai adevărat indiferent că este vorba de sensul propriu sau figurat. Alegeți cu grijă fructele și legumele pe care le consumați și depozitați-le cu atenție pentru o durată de viață prelungită, pentru texturi și gusturi îmbunătățite.

 

Articol de Larisa Ivan

 

 

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente