HomeHealthLăcustele și capacitatea lor de a detecta cancerul

Lăcustele și capacitatea lor de a detecta cancerul

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au derulat un studiu în care au arătat că lăcustele pot „mirosi” diferența dintre celulele canceroase și celulele sănătoase. Mai mult de atât, acestea au capacitatea de a distinge între diferitele linii de celule canceroase.

Aceste descoperiri ar putea oferi o bază pentru dispozitive care utilizează neuronii senzoriali ai lăcustei pentru a permite detectarea precoce a cancerului prin utilizarea doar a biomarkerilor în respirația pacientului.

„Teoretic, ai putea respira printr-un dispozitiv și ar fi capabil să detecteze și să diferențieze mai multe tipuri de cancer și chiar în ce stadiu se află boala”, a spus profesorul asistent de inginerie biomedicală de la Universitatea de Stat din Michigan, Debajit Saha.

Oamenii de știință lucrează la „nasurile electronice” de mai bine de 15 ani, dar încă nu sunt aproape de a realiza ceea ce poate face biologia fără probleme.

Celulele canceroase funcționează diferit de cele sănătoase și creează diferiți compuși chimici pe măsură ce cresc. Dacă aceste substanțe chimice ajung în plămâni sau în căile respiratorii – ceea ce se întâmplă în majoritatea tipurilor de cancer – ele pot fi detectate în respirația expirată. „Teoretic, ai putea respira într-un dispozitiv și ar fi capabil să detecteze și să diferențieze mai multe tipuri de cancer și chiar în ce stadiu se află boala. Cu toate acestea, un astfel de dispozitiv nu este încă aproape de a fi utilizat într-un cadru clinic”, a explicat profesorul Saha.

Prin atașarea electrozilor la creier și înregistrarea răspunsurilor la mostrele de gaz produse atât de celulele sănătoase, cât și de cele canceroase, cercetătorii au investigat cât de bine ar putea diferenția aceste tipuri diferite de celule în cazul a trei tipuri distincte de linii celulare de cancer oral.

Deși echipa sa concentrat doar pe cancerele bucale, ei cred că acest sistem ar putea funcționa cu orice cancer care introduce metaboliți în respirație, incluzând probabil majoritatea tipurilor de cancer. Folosind informațiile înregistrate din sistemele neuronale ale lăcustelor, ei își propun să dezvolte senzori portabili care ar putea analiza biomarkerii volatili ai cancerului înainte ca alte tehnici mai invazive să poată dezvălui boala.

„Detecția timpurie este atât de importantă și ar trebui să folosim toate instrumentele posibile pentru a ajunge acolo, fie că este concepută sau ne-a fost oferită de milioane de ani de selecție naturală. Dacă avem succes, cancerul va fi o boală tratabilă”, a concluzionat profesorul Contag.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente