Creierul uman este cu adevărat uimitor, are aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase care colaborează pentru a se menține agil și a gândi rapid.
Cu toate acestea, ca și în restul corpului, pe măsură ce îmbătrânești, creierul tău poate să nu fie la fel de performant. S-ar putea să fie nevoie să notați lucrurile, să ratați întâlniri sau să aveți dificultăți în a vă uita la televizor fără să vă străduiţi să înțelegeți dialogul sau acțiunea. Din fericire, îți poți antrena și creierul.
„Cheia unui sistem nervos sănătos este materia cenușie și albă”, spune Hermundur Sigmundsson, Profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU).
În general, substanța albă asigură contactele dintre celule (axonii mielinizați) și contribuie la viteza de transmisie și distribuția semnalelor, în timp ce substanța cenușie este formată din celulele nervoase sau neuroni și dendrite.
Un nou studiu din revista Brain Sciences reunește multe din ceea ce știm din studiile anterioare pe tema sănătății creierului. Cercetătorii au luat măsuri excelente pentru a include 101 referințe la studii despre cum să menținem sănătatea materiei noastre cenușii și albe în lucrarea lor de perspectivă teoretică.
„Trei factori ies în evidență dacă vrei să-ți menții creierul la maxim”, spune Sigmundsson.
Acești factori sunt: exerciții fizice, socializarea şi învățarea de lucruri noi.
Mișcarea este probabil cea mai mare provocare pentru mulți dintre noi. Corpul tău devine leneș datorită sedentarismului. Din păcate, același lucru este valabil și pentru creier.
„Un stil de viață activ ajută la dezvoltarea sistemului nervos central și la contracararea îmbătrânirii creierului”, potrivit lui Sigmundsson și a colegilor săi.
Deci este important să nu rămâneți blocat în scaun, acest lucru necesită efort și nu există nicio cale de a o ocoli. Dacă ai un loc de muncă sedentar, mergi la sală sau când ai terminat munca, trebuie să te activezi, inclusiv fizic.
„Relațiile cu alți oameni și interacțiunea cu aceștia contribuie la o serie de factori biologici complecşi care pot împiedica încetinirea creierului”, spune Sigmundsson.
A interacţiona cu alte persoane susține o bună funcționare a creierului.
„Pasiunea sau un interes puternic pentru ceva poate fi factorul decisiv, care ne determină să învățăm lucruri noi. De-a lungul timpului, acest lucru afectează dezvoltarea și întreținerea rețelelor noastre neuronale”, spune Sigmundsson.
Nu ești niciodată prea bătrân pentru a face ceva ce nu ai mai făcut până acum. Poate că acum este momentul să înveți să cânți la un nou instrument muzical.
Sigmundsson a colaborat cu studentul de master Benjamin H. Dybendal și Profesorul asociat Simone Grassini la Universitatea din Stavanger la această lucrare cuprinzătoare.
Cercetările lor prezintă astfel o imagine similară pentru creier ca și pentru corp. Trebuie să-ți exersezi creierul, astfel încât să nu se degradeze.
„Folosește-l sau pierde-l, dezvoltarea creierului este strâns legată de stilul de viață. Exercițiile fizice, relațiile și pasiunea ajută la dezvoltarea și menținerea structurilor de bază ale creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim”, spune Sigmundsson.
Acești trei factori oferă, astfel, câteva dintre cheile pentru menținerea unei bune calități a vieții și sperăm pentru a îmbătrâni frumos.
Articol de Răzvan Lupu