HomeHealthDeficiența de serotonină este direct legată de depresie, arată un nou studiu

Deficiența de serotonină este direct legată de depresie, arată un nou studiu

Deficiența de serotonină este direct legată de depresie, arată un studiu inovator

Cercetătorii au postulat încă din anii 1960 că depresia majoră apare datorită perturbărilor care au loc în sistemul neurotransmițătorului serotoninei. Cu toate acestea, o analiză cuprinzătoare recentă a studiilor existente a concluzionat că nu există dovezi solide care să susțină „ipoteza serotoninei”. În urma acestei analize, unii cercetători din domeniu au cerut o reexaminare a ipotezei. În acest sens, un nou studiu publicat recent în revista Biological Psychiatry oferă dovezi directe ale eliberării perturbate de serotonină în creierul persoanelor cu depresie.

Depresia este printre cele mai frecvente boli mintale la nivel Mondial, iar medicamentele folosite pentru a trata depresia vizează în mod covârșitor sistemul de semnalizare a serotoninei pentru a crește serotonina extracelulară, cunoscută și sub numele de 5-hidroxitriptamina (5-HT). Doar aproximativ jumătate dintre pacienți răspund la antidepresive și mai puțin de 30% experimentează o remisiune totală. O mai bună înțelegere a dinamicii 5-HT în depresie ar putea ajuta la ghidarea unor terapii mai eficiente.

Gândirea noastră despre rolul serotoninei în depresie a evoluat semnificativ în ultimul deceniu. Am crezut cândva că modificările serotoninei ar putea explica întreaga depresie. Când această ipoteză simplă nu a mai putut fi susținută, unii au fost înclinați să respingă orice rol al serotoninei în depresie. Studiul actual oferă un nou sprijin important pentru explorarea în continuare a rolului serotoninei în depresie. Acest lucru este deosebit de oportun, deoarece medicamentele care vizează receptorii serotoninei, cum ar fi psihedelicele, sunt explorate ca potențiale noi tratamente pentru tulburările de dispoziție.”, a spus John Krystal, redactor-șef al Biological Psychiatry.

În cadrul studiului, realizat de Invicro – o organizație globală de cercetare prin contract de imagistică – în colaborare cu cercetători de la Imperial College London, King’s College London, Universitatea Copenhaga și Universitatea din Oxford, a fost folosită o tehnică imagistică nouă pentru a analiza direct magnitudinea serotoninei eliberate de neuroni; ca răspuns la o provocare farmacologică. În lucrările anterioare, acești cercetători au fost pionieri în utilizarea tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) cu radioligand [11C]Cimbi-36 ,pentru a detecta eliberarea de serotonină. În studiul actual, cercetătorii au aplicat această metodologie pentru a compara eliberarea serotoninei la 17 pacienți cu depresie și la 20 de indivizi sănătoși.

Acest studiu a folosit o metodă nouă și mai directă pentru a măsura serotonina în creierul uman, iar rezultatele sugerează o eliberare redusă a serotoninei în depresie. Această metodă de imagistică, în combinație cu metode similare pentru alte sisteme cerebrale, are potențialul de a ne ajuta să înțelegem mai bine răspunsurile variate de tratament pe care le au persoanele cu depresie la medicamentele antidepresive.”, a declarat David Erritzoe, autorul principal al lucrării,

Participanții cu depresie și cei sănătoși au fost supuși scanării PET cu [11C]Cimbi-36 pentru a măsura disponibilitatea receptorului 5-HT2A în cortexul frontal; cele două grupuri nu au diferit semnificativ la momentul inițial. Ambele grupuri au primit apoi o doză de d-amfetamina, un medicament stimulant care funcționează pentru a crește concentrația de 5-HT în afara neuronilor, unde interacționează cu receptorii 5-HT2A și reduce legarea [11C]Cimbi-36. Într-o a doua sesiune de scanare, la trei ore după administrarea medicamentului, participanții sănătoși au redus semnificativ disponibilitatea receptorilor 5-HT2A, indicând o creștere a nivelurilor de serotonină. Participanții cu depresie au arătat că au o capacitate de eliberare a serotoninei redusă în regiunile cheie ale creierului. De remarcat, că pacienții nu luau medicamente antidepresive, iar 11 din 17 nu au primit niciodată tratament antidepresiv, ceea ce indică faptul că o capacitate scăzută de eliberare a serotoninei este o caracteristică a depresiei, mai degrabă decât un rezultat al tratamentului antidepresiv.

Această primă evaluare directă a nivelurilor de serotonină din creierul persoanelor cu depresie este un pas major în a pune capăt speculațiilor care pun la îndoială implicarea neurotransmisiei serotoninergice în patologia depresiei. Depresia este o tulburare cu mai multe fațete care poate avea cauze multiple, iar diferitele subtipuri pot implica mai multe sisteme de neurotransmițători. Este puțin probabil ca disfuncția serotoninergică să explice toate caracteristicile clinice întâlnite în această tulburare. Cu toate acestea, acest studiu demonstrează că deficitele serotoninergice sunt prezente la persoanele depresive, care nu iau medicamente.

A fost nevoie de peste 20 de ani de cercetare în domeniul nostru pentru a dezvolta o metodă care să permită măsurarea eliberării serotoninei în creierul uman viu. Sunt foarte încântat că am reușit să dezvoltăm această metodă și să o aplicăm pentru a clarifica acest aspect important al patofiziologiei depresiei. Sper că putem folosi această tehnică în viitor pentru a explora diferitele simptome ale depresiei, precum și deficitele serotoninergice găsite în alte afecțiuni, cum ar fi boala Parkinson.”, a concluzionat Eugenii Rabiner, cercetător la Invicro și autor principal al lucrării.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente