HomeHealthDieta vegană ar putea reduce durerile cauzate de artrită

Dieta vegană ar putea reduce durerile cauzate de artrită

Dieta vegană devine alegerea cea mai populară pentru un stil de viață sănătos pentru tot mai mulți oameni, datorită numeroaselor beneficii. Un nou studiu indică faptul că o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi poate fi vindecatoare pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă care se confruntă cu dureri articulare frecvente. În plus, aceasta îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge și promovează pierderea în greutate.

Potrivit Institutului Național de Artrită și Boli Musculo-scheletale și de Piele (NIAMS), „artrita” înseamnă literalmente inflamație articulară. Deși inflamația articulațiilor este mai degrabă un simptom sau un semn, decât un diagnostic specific, termenul de artrită este adesea folosit pentru a se referi la orice tulburare care afectează articulațiile. Acest lucru duce în continuare la dureri articulare moderate până la severe.

Studiul publicat în „American Journal of Lifestyle Medicine” spune că o dietă pe bază de plante poate ameliora durerile articulare pentru milioanele de oameni care suferă de artrită reumatoidă.

La începutul studiului derulat de Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă din SUA, participanților li s-a cerut să folosească o scală vizuală analogică (VAS) pentru a evalua severitatea celei mai grave dureri articulare din ultimele două săptămâni, de la „fără durere” la „durere cât se poate de gravă”. Scorul de activitate al bolii ​​(DAS28) pentru fiecare participant a fost, de asemenea, calculat pe baza articulațiilor sensibile, articulațiilor umflate și a valorilor proteinei C-reactive, care indică inflamația în organism. DAS28 crește odată cu severitatea poliartritei reumatoide.

În timpul studiului, 44 de adulți diagnosticați anterior cu artrită reumatoidă au fost repartizați într-unul din cele două grupuri timp de 16 săptămâni. Primul grup a urmat o dietă vegană timp de patru săptămâni, cu eliminarea alimentelor suplimentare timp de trei săptămâni, apoi reintroducerea alimentelor eliminate individual pe parcursul a nouă săptămâni. Participanților nu le-au fost oferite mese, aceștia fiind nevoiți să se ocupe singuri de procurarea și pregătirea mâncării, cu îndrumarea echipei de cercetare. Al doilea grup a urmat o dietă nerestricționată, dar i s-a cerut să ia zilnic o capsulă placebo, care nu a avut niciun efect în studiu. Mai târziu, grupurile au schimbat dieta timp de 16 săptămâni.

În cazul perioadei de dietă vegană din studiu, scorul DS28 a scăzut cu 2 puncte în medie, durerea articulară fiind redusă considerabil, spre deosebire de cele 0.3 puncte scăzute în cazul tratamentului cu placebo. Cât despre inflamarea articulațiilor, numărul mediu a scăzut de la 7,0 la 3,3 în cazul dietei vegane, spre deosebire de tratamentul placebo, unde numărul mediu de articulații inflamate a crescut de la 4,7 la 5. Pentru cei care au finalizat studiul, evaluările VAS s-au îmbunătățit semnificativ în cazul dietei vegane, în comparație cu tratamentul placebo.

De asemenea, dieta vegană a dus la scăderi mai mari ale DAS28 într-o sub-analiză care a exclus persoanele care au mărit medicamentația în timpul studiului și o altă sub-analiză limitată la participanții care nu au făcut modificări în cazul medicamentelor.

Mai mult de atât, pe lângă scăderea durerii și a inflamației, participanții la studiu au scăzut și în greutate atunci când au urmat dieta vegană. Au existat, de asemenea, reduceri mai mari ale colesterolului total, LDL și HDL în timpul fazei vegane.

„O dietă pe bază de plante ar putea fi prescripția perfectă pentru a atenua durerile articulare pentru milioane de oameni care suferă de artrită reumatoidă”, a spus Neal Barnard, MD, autorul principal al studiului și președintele Comitetului Medicilor.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente