HomeHealthTraumele din copilărie ar putea crește riscul dezvoltării sclerozei multiple

Traumele din copilărie ar putea crește riscul dezvoltării sclerozei multiple

Un studiu derulat de o echipă de cercetători norvegieni indică faptul că există o legătură între traumele din copilărie și riscul crescut de a dezvolta scleroză multiplă (SM) în cazul femeilor mai târziu în viață.

Rezultatele studiului arată că traumele trăite în timpul copilăriei pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar și pot crește riscul dezvoltării unor boli autoimune. Abuzul, neglijența din partea părinților și o viață haotică în general au fost de asemenea asociate cu probabilitatea crescută ca persoanele care au suferit de aceste lucruri să aibă o sănătate mintală precară mai târziu în viață.

Aproape 78.000 de femei însărcinate s-au alăturat studiului între 1999 și 2008, iar starea lor de sănătate a fost monitorizată până la sfârșitul anului 2018. Informații despre abuzul în copilărie înainte de vârsta de 18 ani au fost strânse prin aplicarea unui chestionar, în timp ce confirmarea diagnosticelor de SM a fost obținută din datele registrului național de sănătate și înregistrările spitalului Universitar Haukeland din Norvegia.

În total, 14 477 de femei au declarat că au suferit abuzuri în copilărie, în timp ce 63 520 au spus că nu. Femeile cu antecedente de abuz au avut mai multe șanse să fie  sau să fi fost fumătoare – un factor de risc cunoscut pentru SM – să fie supraponderale și să aibă simptome depresive.

Aproximativ 300 de femei au fost diagnosticate cu SM în perioada de monitorizare, dintre care aproape 1 din 4 (24%) au spus că au fost abuzate în copilărie, comparativ cu aproximativ 1 din 5 (19%) dintre cele care nu au dezvoltat SM.

După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, inclusiv fumatul, obezitatea, nivelul de educație și veniturile gospodăriei, femeile care au fost abuzate în copilărie au avut mai multe șanse să fie diagnosticate cu SM.

Asocierea observată a fost cea mai puternică pentru abuzul sexual (65% risc crescut), urmat de abuz emoțional (40% risc crescut) și abuz fizic (31% risc crescut). Riscul a fost și mai crescut în cazul expunerii la două categorii de abuz (66% risc crescut), crescând la 93% pentru expunerea la toate cele trei categorii, indicând o asociere „doză-răspuns”, sugerează cercetătorii. Rezultate similare au fost obținute după ce cercetătorii au exclus femeile care ar fi putut fi în faza incipientă (prodromală) a SM, când simptomele evidente nu au apărut încă.

Luând în considerare faptul că traumele din copilărie au fost asociate cu probleme cronice de sănătate, precum bolile de inimă, diabetul, depresia și obezitatea, o legătură între o copilărie traumatică și riscul crescut de a dezvolta scleroză multiplă este plauzibilă.

Însă, trebuie întotdeauna luate în considerare toate cauzele posibile care pot duce la dezvoltarea acestei boli, după cum spun cercetătorii.

„Unii dintre cei mai consecvenți factori de risc de mediu pentru SM includ nivelurile scăzute de vitamina D, expunerea scăzută la soare, infecția cu virusul Epstein-Barr și obezitatea, care par să aibă perioade critice de susceptibilitate pentru SM în copilărie și în special în adolescență”, explică Karine Eid și colegii săi în lucrarea lor. „O mai bună înțelegere a factorilor de risc și a momentului expunerii la risc poate deschide uși pentru prevenire și poate oferi mai multe informații despre mecanismele bolii”.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente