HomeHealthNoi metode de tratare a căderii părului

Noi metode de tratare a căderii părului

Prima pastilă pentru a trata adulții cu alopecie severă a fost aprobată luni de U.S. Food and Drug Administration.

Olumiant (baricitinib) este primul medicament pentru alopecie aprobată de FDA care tratează întregul corp, nu doar o anumită zonă, conform declarațiilor agenției într-un comunicat de presă care anunță aprobarea.

Alopecia areata este o afecțiune autoimună în care organismul își atacă propriii foliculi de păr, provocând căderea părului. Una dintre celebritățile care suferă de această afecțiune este actrița Jada Pinkett Smith, care și-a dezvăluit pentru prima dată diagnosticul în 2018.

Pentru majoritatea oamenilor, boala implică una sau câteva mici porțiuni de pe cap în care părul începe să cadă. Pentru cazurile severe în schimb, se pot observa mici pete de chelie pe cap într-o zi, aceștia ajungând să nu mai aibă păr pe corp în trei luni, sau chiar trei săptămâni.

Olumiant este un inhibitor al kinazei Janus (JAK) care acționează interferând cu calea celulară care declanșează inflamația. A fost aprobat pentru prima dată în 2018 pentru a trata artrita reumatoidă, au declarat reprezentanții FDA.

Aprobarea de către agenție a medicamentului de la Eli Lilly and Co. se bazează pe două studii clinice care au inclus 1.200 de pacienți cu alopecie medie spre severă, care au luat fie 2 sau 4 miligrame de Olumiant sau un placebo în fiecare zi.

După 36 de săptămâni, ratele pacienților care și-au crescut părul în proporție de cel puțin 80%  au fost de 17-22% pentru cei care au luat 2 miligrame de Olumiant și 32-35% pentru cei care au luat 4 miligrame de medicament, comparativ cu 3% și 5% dintre cei care au luat un placebo, conform FDA.

Au existat însă și efecte adverse ale medicamentației, cele mai frecvente fiind infecții ale tractului respirator superior, dureri de cap, acnee, colesterol crescut, creșterea unei enzime numită creatinina fosfokinază, infecție urinară, creșterea enzimelor hepatice, inflamarea foliculilor de păr, oboseală, infecții ale tractului respirator inferior, greață, infecții genitale, anemie, număr scăzut de anumite tipuri de globule albe, dureri abdominale, zona zoster și creștere în greutate.

Olumiant nu trebuie utilizat în combinație cu alți inhibitori JAK sau cu orice alți imunosupresoare puternice, a avertizat FDA. Medicamentul poartă un avertisment în cutie pentru infecții grave, deces, cancer, probleme cardiace majore și cheaguri de sânge. Pacientul care ia medicamentul trebuie monitorizat îndeaproape pentru infecție în timpul tratamentului, dar și după încheierea acestuia.

Odată cu aprobarea FDA va veni o asigurare pentru aceste medicamente scumpe, care au un preț de listă de aproape 2.500 de dolari pe lună, a raportat The New York Times.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente